Lukuaika 2 min

Tuleva kotisi kulkee jo taskussa

28.10.2019 14:58:00

Digitalisaatio tuo rakennussuunnittelun jokaisen ulottuville. Rakennuksen tietomalli arkipäiväistyy helppokäyttöisten sovellusten avulla. Ovi virtuaaliseen taloon aukeaa jo ennen sen rakentamista – vaikka kännykällä tai netissä.

Digi tulee liki

Digitalisaatio on nyt joka puolella – hieman ähkyksikin asti. Monelle digi tarkoittaa lähinnä somea, nettipankkia, älykotia ja 3D-tulostusta, mutta iso data ui pintaa syvemmällä – teollisuuden perusprosesseissa. Mitä se tarkoittaa?

bimx-blog-1

Pohjimmiltaan digitalisaatiolla pyritään tehostamaan tuotantoa, karsimaan kustannuksia ja virheitä, automatisoimaan toisteista ihmistyötä sekä tekemään yhdyskunnista toimivampia. Siihen tarvitaan valtava määrä kerättyä dataa ympäristöstä ja ihmiskäyttäytymisestä. Kun tuo massadata annetaan algoritmien mutusteltavaksi, siitä jalostuu käyttökelpoista tietoa noiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Talokin on tietokanta

Myös teollisuusaloista suurin ja raskain, rakentaminen, on valtavan digiaallon armoilla. Nykyrakennukset mallinnetaan digitaaliseen muotoon, joka sisältää talon kaikkien osasten, kuten rakenteiden, pintojen ja tekniikan, tiedot. Tällaisesta tietomallista selviävät niin seinien rakennekerrokset, ilmanvaihtojärjestelmät kuin sisustusratkaisutkin. Rakennus on valtava tietokanta. Ihannemaailmassa tietoja päivitetään aina remonttien ja muutosten myötä. Tällöin meillä onkin jo elinkaarimalli.

bimx-blog-2

Virheet maksavat

Mitä suurempi rakennushanke on, sitä merkittävämmät ovat digitalisaatiosta ja tietomallista heruvat hyödyt. Harmittomalta vaikuttavan suunnitteluvirheen korjaus mallinnusvaiheessa voi säästää tuhatkertaisesti rakennusvaiheessa – ja vielä muutaman lisänollan käyttökustannuksia.

Mukavaan muotoon

Jos tekninen rakennussuunnittelu sekavine piirustuksineen valkeni ennen vain alan ammattilaisille, on salauskoodi vihdoin murrettu. Nykyään jokainen voi nähdä oman tulevan talonsa jo ennalta virtuaalisena näköisversiona – ennen kuin ainoatakaan harkkoa on muurattu. Kyse ei ole pelkästä esitystekniikasta, vaan samalla testataan myös tilojen toimivuutta.

Myös pientalosta haaveilevan kannattaa siis vaatia suunnitelmasta virtuaalimallia. Oma koti on usein elämän suurin sijoitus, ja havainnollisella suunnitelmalla se on varmemmin myös unelmien täyttymys. Tyytyväisiä asiakkaita haluava suunnittelija tarjoaakin aina virtuaalimallin.

bimx-blog-3

Tiedä ja tivaa

Kuulostaako työltä ja lisäkustannuksilta? Ei välttämättä. Kunhan suunnittelija käyttää ajanmukaisia työvälineitä, ei tekniikasta tietoinen tilaaja pulita palvelusta penniäkään! Esimerkiksi useimpien kotimaamme arkkitehtien käyttämä suunnitteluohjelmisto Archicad pullauttaa virtuaalimallin parilla klikkauksella, ja asiakas voi tiirailla ajantasaista suunnitelmaa kännykällään kotisohvalta – ilmaisella BIMx-mobiilisovelluksella. Tarvittaessa katselumalli pyörii myös nettiselaimessa.

Hyppele hypermallissa

BIMx:llä virtuaalitalossa suunnistaminen on pelimäisen metkaa. Voit joko liidellä linnun lailla tai tallustella pitkin lattioita, kulkea ovista ja kurkistaa näkymiä ikkunoista. Tarvittaessa pohjapiirroksen ja muut piirustukset saa näkyviin, ja mallia voi leikata portaattomasti joka suuntaan. Lampun tai keittiön tarkemmat tuotetiedot avautuvat klikkaamalla.

bimx-blog-4

Kiinteistöstä kiinnostava

Valveutuneimmat kiinteistönomistajat jo tietävätkin, että BIMx taipuu nykyään myös kiinteistönhallintaan. Sen avoin ohjelmointirajapinta antaa mahdollisuuden kehittää kiinteistöön älyratkaisuja, automatisoida sen huoltoa ja minimoida lämmityskustannuksia. Vain mielikuvitus on rajana!

Katso, mihin BIMx taipuu

 

Selaa malleja GRAPHISOFTin sivuilla

Ville Nikunen

Kirjoittaja: Ville Nikunen

Ville on M.A.D.in viestintäsuunnittelija.

Keskustele