Lukuaika 3 min

SketchUp Pro 2021.1 -välipäivitys tuo useita työkaluparannuksia

14.6.2021 14:57:48

SU2021.1-PointRelease-Blog-Hero-Compressed

SketchUpin kymmenen ydintyökalun toiminnallisuus paranee uusien optiotoimintojen myötä. Esimerkiksi Move-työkalu soveltuu nyt erinomaisesti myös kopiointiin, ja Push/Pull-työkalulla luoda kätevämmin uusia pintoja pursottaessasi. Katsotaan uuden version kohokohtia.

SketchUp-työkalujen uudet optiotoiminnot

Suurin muutos on, että useammat työkalujen optiotoiminnot toimivat on/off-kytkimen tavoin: saat haluamasi työkalun optitoiminnon päälle tai pois nappia painamalla. Nappi pohjassa -tyylillä toimivia työkaluoptioita on nyt vähemmän.

Kunkin työkalun optiotoiminnot näkyvät Status-palkissa ruudun alalaidassa. Kun optiotoiminto on valittuna, muuttuu työkalun kursori ruudulla. Kytkinuudistusten ansiosta on helpompaa esimerkiksi vaihtaa työkalun tilaa lennossa.

Optiotoimintojen muisti

Työkalun valittu optio jää muistiin usean toiminnon ajaksi. Voit siis esimerkiksi luoda useamman kopion Move-työkalulla, eikä sinun tarvitse valita haluttua työkaluoptiota yhä uudestaan. 

SU2021.1-PointRelease-Blog-Move-PrePick-1

 

Toinen esimerkki on Eraser-työkalu, jolla piilotat yksittäisiä reunoja pyörittäessäsi mallia Orbitilla.

SU2021.1-PointRelease-Blog-StickyModifiers-Eraser-1

 

Muuttaaksesi työkalun optiota paina optionäppäintä uudelleen tai vaihda työkalua.

Piirtosuuntien esilukitUS

Kuten ehkä tiedät, moni SketchUp-työkalu antaa mahdollisuuden esilukita piirtosuunnan tai -tason. Nyt piirtosuuntien esilukitus toimii muissakin työkaluissa; voit siis lukita piirtosuunnan ennen ensimmäistä hiiren painallusta työkaluissa Line, Tape Measure, ja Move. 

Push/Pull-työkalun päivitys

SketchUp Pro 2021.1 -versiossa huomaat todennäköisesti pieniä uudistuksia pursottaessasi. Työkalu tarjoaa uuden pinnan kopioinnin option sekä aiemmin piilossa olleen venytysoption.

SU2021.1-PointRelease-Blog-PushPull-Stretch-1

 

Push/Pull-työkalun parannusten lisäksi pinnat asettuvat nyt paremmin oikeinpäin: Pinta muodostuu automaattisesti oikea puoli ylöspäin, kun se piirretään maatasolle. Yksittäisen piirrettävän pinnan suunta määräytyy automaattisesti siten, että pinnan oikea puoli on kameran suuntaan. Jos pinta piirretään toisen pinnan päälle, periytyy pinnan suunta uuteen pintaan.

Näiden parannusten myötä Push/Pull- ja Follow Me -toiminnot pelaavat laadukkaammin ja ennakoitavammin, ja tuloksena syntyy ehjäpintaisia muotoja. 

SU2021.1-PointRelease-Blog-ButterSideUp-1

 

Suorituskykyä raskaan geometrian laajennuksiin

Monet SketchUp-laajennukset on tarkoitettu raskaiden pintamallien luontiin ja muokkaukseen. Mitä enemmän geometriaa laajennus tuottaa, sitä kauemmin se piirtyy ruudulle. Nyt laajennusrajapintaa on optimoitu siten, että raskaatkin mallit syntyvät entistä nopeammin.

Nähtävissä on merkittävä ero, kun luotavassa pintamallissa on yli 20 000 polygonia. Tässä on muutamia laajennuksia, jotka hyötyvät merkittävästi uudistuksesta:

SU2021.1-PointRelease-Blog-TerrainExtension-Compressed

Extensions-alasvetovalikko

Extensions-alasvetovalikko on nyt aina näkyvillä riippumatta siitä, onko SketchUpiin asennettu laajennuksia. Myös laajennusten hallinta- ja kehitystyökalut sijaitsevat tässä valikossa.

Live Componentien mittayksikkömuunnokset

SketchUpin uudet Live Componentit päivittyvät nopeasti SketchUp Labissa ollakseen mahdollisimman käyttökelpoisia. Uusimmassa SketchUp-versiossa Live Componentit toimivat nyt samoin mittayksiköin, jotka SketchUp-malliin on määritetty. Tämä nopeuttaa Live Componentien käyttöä merkittävästi, sillä mitat voi syöttää Live Componentiin suoraan, ilman muunnoksia. Myös Live Componentien suorituskyky on parantunut, ja ne toimivatkin entistä nopeammin.

SU2021.1-PointRelease-Blog-LiveComponentUnits

 

Etkö ole vielä tutustunut Live Componenteihin? Tutustu täältä!

IFC 4 -luokittelu ja vienti

Aiemman IFC 2x3 -skeeman ja -tiedostotyypin lisäksi SketchUp Pro tarjoaa nyt IFC 4 -luokittelujärjestelmän ja mahdollisuuden viedä IFC 4 -tiedostoja ulos. 

LayOut-parannukset

Mittakaavan määrittäminen näkymäikkunalle LayOutissa on nyt mahdollista suoraan Camera-välilehden kautta SketchUp Model -työkalupanelissa. Jos haluat määrittää kameranäkymälle mittakaavan, se käy yksinkertaisesti kirjoittamalla haluamasi arvon sille määrättyyn kenttään. 

Katso täydellinen lista päivityksen uudistuksista ja bugikorjauksista

Gio Siradze

Kirjoittaja: Gio Siradze

Gio työskentelee M.A.D.issä tuote- ja palvelupäällikkönä.

Keskustele