Lukuaika 2 min

Piirustusten ajasta digitaalisten kaksosten kasvattamiseen

11.1.2021 9:00:00

blogi-graphisoft-queens-wharf-brisbane

Tilastot kertovat rakennetun ympäristön tilanteen Euroopassa: tutkimuksissa on arvioitu, että 60–80 % seuraavien 20–30 vuoden aikana käytettävistä rakennuksista on jo rakennettu. Mitä tämä tarkoittaa suunnittelijoille ja rakentajille?

Projekteista prosesseihin

Yhä vähemmän hankkeita suunnitellaan alusta alkaen kokonaan. Työn painopiste siirtyy korjausrakentamiseen ja ylläpitoon.

Perinteiset siiloutuneet rakentamisen prosessit on osa-optimoitu kertatuotokseen – projekteihin. Alan suurin haaste on siirtyä arvon kasvatukseen koko elinkaarella – prosesseihin. Tämä on täydellinen muutos, joka järisyttää kaikenlaista rakentamista, perustuksia myöten.

Toimitetaanko asiakkaille jatkossakin vanhentunut raportti rakennuksen tai rakennetun ympäristön tilanteesta – vai pääsy elävään tietokantaan, palveluun? Suomessa ympäristöministeriö on jo päättänyt toteuttaa kansallisen digitaalisen kaksosen – kuka ottaa kopin rakennuksista?

Kaikki tietävät, että rakennusten käyttö edellyttää niiden jatkuvaa ylläpitoa ja kehittämistä. Tämä ei kuitenkaan vielä yhdisty riittävästi suoraan alkuperäisiin malleihin. Tehokkainta on nimenomaan alkuperäisen mallin ylläpito, sillä tietomallien eli digitaalisten kaksosten täytyy tiedon näkökulmasta olla identtisiä. Malleissa jalostuva data on uusi öljy, joka tulee kestävästi pyörittämään rakentamisen rattaita.

Seuraava siirto?

Se, joka muotoilee toimintansa parhaiten rakennusten käyttäjiä ja täten koko yhteiskuntaa palvelevaksi, on voittaja. Rakennusten elinkaariylläpitosopimukset odottavat solmimista, ja asiakkaillamme on avaimet käsissään. GRAPHISOFT tarjoaa toteutukseen kokonaisratkaisun: ArchicadBIMcloudBIMx.

Nemetschek Groupin Suunnittelu ja rakentaminen -yksikön johtaja Viktor Várkonyi vastaa konsernin merkittävimpien ohjelmistojen integraatiosta. Hän kirjoitti hiljattain tiedonhallinnan roolin kasvusta.

Várkonyi viittaa artikkelissaan muun muassa Australian ainoaan kerralla alusta loppuun toteutettuun keskussairaalaan. Konsernin tuotteet ovat olleet hankkeessa vahvasti mukana. Tämä ei suinkaan ole yksittäistapaus, sillä Nemetschek Group on kutsuttu maailman 50 merkittävimmän ilmastovaikuttajan joukkoon.

Ville Pietilä

Kirjoittaja: Ville Pietilä

Ville on M.A.D.in Archicad-tuotepäällikkö.

Keskustele