Lukuaika 19 min

Onko vapaus kallista?

8.4.2021 13:19:22

ac-rvt-hero

Ammattikäyttöön tarkoitetut ohjelmistot maksavat usein tuhansia euroja – alalla kuin alalla. Summa voi tuntua suurelta, jos ajattelee vain euroja. Kun sen sijaan näkee tehokkaan työvälineen hyödyt pitkällä aikavälillä ja kokonaisvaltaisesti, sijoitus on helppo perustella. Koska jokainen ansaittu tonni vaatii kuitenkin paljon työtä, ei ole samantekevää, mihin sen käyttää. Ei kannata maksaa tyhjästä tai ylimääräisestä. Herää kysymys, mikä on oikeasti kallista. Pidä myös huoli valinnanvapaudestasi.

Ohjelmistokaupoilla maksat nykyään itse asiassa lisenssin käyttöoikeudesta. Lisenssejä ja niiden ylläpitotapoja on erilaisia: pysyvä lisenssi, ylläpito- eli palvelusopimus, vuosi- ja kuukausitilaus, kelluva lisenssi… Niiden erot on hyvä ymmärtää jo ennen kättelyä, jottei todellisuus yllätä.

Pysyvä lisenssi 

Kun lisenssi on pysyvä (engl. perpetual), se on ostajan käytettävissä niin kauan, kuin laiteympäristö vain sallii. Esimerkiksi Archicadin voi edelleen ja jatkossakin hankkia kokonaan itselleen – omaksi.

Voit pitää ohjelmistoversiosi ajan tasalla ylläpito- eli palvelusopimuksella tai pysytellä tietyssä versiossa ilman sopimusta. Jos katkaiset sopimuksen, sinulla on silti oikeus käyttää senhetkistä versiotasi ikuisesti.

Tilaus 

Niin sanottu tilaus (engl. subscription) on verrattain uusi lisenssimalli. Maksat lisenssin käyttöoikeudesta tasaisin väliajoin – joko kuukausittain tai vuosittain. Autodesk-tuotteiden, kuten Revitin, käyttäjille tämä on nykyään ainoa vaihtoehto.

Tilauksen maksuerä on pienempi kuin pysyvän lisenssin ostohinta, joten aloitus on halvempaa. Pian koittaa kuitenkin päivä, kun tilauksen kustannukset ylittävät pysyvän lisenssin hinnan.

HuomToki Archicadinkin saa tarvittaessa tilauksena tai osamaksulla, mutta kyse on asiakkaan omasta valinnasta.

ac-rvt-5

Kuva 2. Lisenssityypillä on väliä! Kelluvasta verkosta voi napata lisenssin, kun sitä tarvitsee – tai lainata vaikkapa kaverille. Tilaustyyppisen lisenssin käyttöoikeudet sen sijaan on sidottu tiettyihin henkilöihin, joten satunnaiskäyttäjillekin tarvitaan omansa, mikä kankeaa ja resurssien tuhlausta.

Lisenssien erot käytännössä 

Archicad ja Revit ovat erilaisia ominaisuuksiltaan – mutta myös lisensseiltään. Tällä voi olla elämääsi dramaattinenkin vaikutus. Katsotaanpa muutama todenmukainen esimerkki. 

Tapaus 1: Vaakakupit – oma vai leasing 

Hankit Revit-vuositilauksen hinnalla 3x ja pysyvän Archicadin hinnalla 6x. Lisäksi päätät ottaa Archicadiin vapaavalintaisen ylläpitosopimuksen vuosihintaan x. Molempia on siis yksi lisenssi, tuoreinta versiota.

  • 3 vuoden kuluttua: Olet maksanut Revitistä 3 * 3x = 9x ja Archicadistä 6x + 3x = 9xNe ovat siis yhtä kalliit.
  • 6 vuoden kuluttua: Olet maksanut Revitistä 6 * 3x = 18x ja Archicadistä 6x + 6x = 12xRevit on 33 % kalliimpi.
  • 12 vuoden kuluttua: Olet maksanut Revitistä 12 * 3x = 36x ja Archicadistä 6x + 12x = 18x. Revit on 100 % kalliimpi.

Huom! Jos tarvitset ohjelmistot kymmenelle samanaikaisesti työskentelevälle tiimiläiselle, kerro kaikki luvut kymmenellä – myös prosentit! Vaikeakäyttöisyyskin koituu kalliiksi: aika kuluuvaikka ohjelmisto ei tekisi asioita paremmin tai enemmän.

Huom! Jos tarvitset ohjelmistot kymmenelle vaihtelevina aikoina työskentelevälle tiimiläiselle, kerro Revit-luvut kymmenellä ja Archicad-luvut 4–6:lla. Ero syntyy siitä, että Revit-lisenssin käyttöoikeus on henkilökohtainen (eli käyttäjä täytyy erikseen käsin vaihtaa), kun taas Archicad-lisensseissä käyttötapa on kelluva verkko. Kelluva verkko ei piittaa, kuka ohjelmaa käyttää – hyöty ja jousto taattu!

ac-rvtKuva 3. Revitin ja Archicadin lisenssikustannusten kulmakertoimet eroavat sangen paljon – ja mitä useampi lisenssi, sitä suuremmat erot. Tilauspohjainen Revit maksaa vähemmän ensimmäiset kolme vuotta, minkä jälkeen sen kustannukset karkaavat verrattuna pysyvään Archicad-lisenssiin. Jos molempien vuosimaksut lopettaa, vain Archicadin käyttöä voi jatkaa. Luvut ovat suuntaa-antavia ja perustuvat yksivuotisiin sopimuskausiin. Pidemmät sopimukset eivät muuta asetelmaa merkittävästi.

Tapaus 2: Suuri vaara 

Taloudellinen tilanteesi heikentyy syystä tai toisesta, hetkellisesti tai pysyvämmin, ja kuluja on karsittava. Joudut katkaisemaan kaikki Revit-tilaukset ja Archicad-ylläpitosopimukset. Revit katoaa kuin tuhka tuuleen, mutta onneksi voit jatkaa Archicadin käyttöä kuten ennenkin. Mikä pelastus!

ac-rvt-2Kuva 3. Tutustu hankkimasi lisenssin käyttöehtoihin, jotta ymmärrät, mitä esimerkiksi sopimuksen katkaisu tarkoittaa liiketoiminnallesi. Pahimmillaan menetät ohjelmistosi tyystin!

Tapaus 3: Kustannuskuri 

Yrityksenne tekee itse erikoissuunnittelua tai hankkii sitä kumppaneiltaHankittavia ja opeteltavia ohjelmistoja on siis montaSolibriTeklaMagiCAD… Mikään geneerinen, globaali ohjelmistopaketti ei tarjoa näiden erikoisohjelmistojen kohdennettua sisältöä.  

On kallista räätälöidä näitä erikoisominaisuuksia (työkaluja, kirjastoja…) toimiston omalle alustalle ja jok'ikiselle peruskäyttäjille – etenkin kun kaikki on valmiina erikoisosaajan ohjelmistossa. Siispä valitse, opettele ja hanki vain tarpeenne mukaiset, lajinsa parhaat työkalut. 

Tapaus 4: Optimointi 

Ydinosaamisenne on arkkitehtuuri. Päätehtävänne on luoda tilaajalle arkkitehdin tai pääsuunnittelijan tietomalli – tai yhdistelmämalli elinkaarelle, yhdessä eri suunnitteluosastojenne tai konsulttikumppaneidenne kanssa. Tärkein työkalu on tietomallinnusohjelmisto eli Archicad ja/tai Revit. 

Archicadissä maksat vain siitä, mitä oikeasti tarvitset, kun taas Revit-asiakkaana saat niskaasi koko Autodesk AEC -paketin. Tuetko mieluummin yhden ohjelmiston kehitystä vai 18:n?

ac-rvt-4

Kuva 4. Ohjelmistokehittäjät rahoittavat tuotekehitystään lisenssimyynnillä. Arkkitehdin BIM-ohjelmistot ovat kuitenkin valmistajilleen eriarvoisia: GRAPHISOFTille Archicad ja BIMcloud ovat tasavertaiset pääkohteet, kun taas Autodeskille Revit on yksi pitkässä, tasapäisessä rivissä. Kummasta sinä haluat maksaa?

Archicadin käytännön etuja 

Joustavan lisensoinnin rinnalla on tietysti tärkeää, että ohjelmistosi tukee vapauttasi myös ominaisuuksiltaan. Archicad on kehitetty ihmisille – helpoksi käyttää ja ketteräksi mukauttaa. Perustana on ainutlaatuisen tehokas BIM-työnkulku, joka taipuu myös erityistarpeisiisi. 

Haaste 1: Yhteys kaikkeen ja kaikkiin 

Haluat varmistaa, että ohjelmistosi tarjoaa markkinoiden parhaan tiedonsiirron ja yhteensopivuuden – ja haluat käyttää rinnan useampaa ohjelmistoa ilman tietohävikkiä. Valinta on selvä.

Open BIM -edelläkävijä

Archicad on alan yhteensopivin Open BIM -ympäristö. Sen IFC on markkinoiden kehittynein, ja BCF-kommunikointi viimeisintä huutoa. Saat myös suorat linkit moniin yleisimpiin järjestelmiin, kuten Rhinoon, SolibriinBluebeamiin, dRofusiin ja SAF-rakenneohjelmistoihin. Unohda tiedostoviidakko!

 

Video 1. Archicadin tiedonsiirto, yhteensopivuus ja liitäntämahdollisuudet ovat vertaansa vailla. Tuorein IFC ja BCF, laaja tiedostotuki sekä liveyhteydet muihin keskeisiin ohjelmistoihin tekevät yhteistyöstä jouhevaa.

Sisäinen LVIS-mallintaja

Archicadin sisäänrakennettu LVIS-mallintaja on täysin IFC-pohjainen reititys-, koordinointi- ja yhteensopivuustyökalu aidosti yhdessä ohjelmistossa: vie IFC:nä ja tuo IFC:tä Archicad-natiiveiksi.

Huom! Etsitkö valmista ratkaisua puu- ja hirsirakentamiseen? Kotimaiset ArchiLogs ja ArchiFrame valjastavat Archicadin erikoissuunnittelijan tehokäyttöön – muun muassa CNC-yhteydellä.

Haaste 2: Ongelmattomat objektit 

Toimistonne tarvitsee laadukkaita objektikirjastoja – ja kenties haluaa kehittää ketterästi omiakin parametrisia älyratkaisuja suunnittelun tueksi. Archicadin GDL-teknologia on omaa luokkaansa. 

Mittavan GDL-tuotekirjastovalikoiman ohella käytössäsi ovat toki muutkin objektimuodot, kuten RFA (Revit Family Archive)3DM (Rhino), SKP (SketchUp). Sisäänrakennetulla PARAM-O-laajennuksella luot objekteja tai parametrisia suunnitelmia ilman ainuttakaan koodiriviä. 

 

Video 2. PARAM-O-laajennuksella luot parametrisia objekteja ja suunnitteluapuja visuaalisesti, ilman koodausta.

Haaste 3: Integroitu tiimi 

Haluatte välttää suunnitteluvirheitä ja työskennellä fiksusti yhdessä – tarvitsette joustavan yhteistyöympäristön niin toimiston sisäiselle tiimille kuin monialaiseenkin yhteistyöhönBIMcloud ratkaisee. 

BIMcloudin monialainen alusta toimii natiivisti – yhdistettynä alan tärkeimpiin koordinaatioratkaisuihin: esimerkiksi suoralla Solibri-linkillä virheet löytyvät mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, mikä johtaa parempaan laatuun. BIMx:n avulla kaikki osapuolet pääsevät vaikuttamaan hankkeeseen – vaikkapa mobiilisti, jopa ilmaiseksi. 

 

Video 3. BIMcloud toimii niin toimiston omana tiimityöalustana kuin avoimena, monialaisena projektipankkinakin. BIMx-integraation avulla kaikki osalliset pääsevät mukaan yhteiseen hankkeeseen.

Valitse vapaus 

Tämän artikkelin luettuasi saatat olla tolaltasi, mutta "tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku". Se on myös alku vapaudelle, jonka sinä suunnittelijana ansaitset. Teethän itsellesi palveluksen varmistamalla, että pystyt 

  • valitsemaan ohjelmistosi lisenssityypin 
  • karsimaan kuluja ilman ohjelmistosi menettämistä 
  • kehittämään osaamistasi ja palvelemaan asiakkaitasi, vaikka ohjelmistosopimus olisi tauolla 
  • maksaa vain siitä, mitä oikeasti tarvitset 
  • lainaamaan lisenssin työntekijälle ilman erikoisjärjestelyjä 
  • käyttämään samaa, rakasta ohjelmistoversiota vaikka lopun elämääsi 
  • päivittämään ohjelmistosi silloin, kun se parhaiten sopii. 

Vapaus ei ole kallista. Vapaus on Archicad.

Haluatko jutella lisää?

Jos haluat keskustella aiheesta lisää ja löytää uusia näkökulmia ohjelmistovalintaan, jätä yhteystietosi oheisella lomakkeella – palaamme pian asiaan!

Ville Nikunen

Kirjoittaja: Ville Nikunen

Ville on M.A.D.in viestintäsuunnittelija.

Keskustele