Lukuaika 4 min

Näin syntyi Archicad Summer Camp – jatkoa luvassa

3.9.2019 9:57:00

Kevättalven 2019 kynnyksellä pähkimme, miten M.A.D. voisi tukea arkkitehtiopiskelijoita. Useammat lähteet kun kertoivat, että yliopistojen ohjelmisto-opetus olisi hitusen hataraa. Kai kouluissa sentään tiedostettiin, että digitalisaation hyökyaalto on jo kastellut arkkitehdinkin varpaat? Päätimme reagoida – tehdä jotain käytännöllistä: järjestäisimme opiskelijoille tietomallinnuksen kesäleirin!

Asetimme kesäleirille noin neljä tavoitetta: avata tietomallinnuksen ideaa tulevalle suunnittelijasukupolvelle, valmistaa opiskelijoita nykyaikaisen työelämän vaatimuksiin, kannustaa heitä maan käytetyimmän BIM-ohjelmiston käyttöön ja esitellä samalla M.A.D.in toimintaa.

lassi_oppilaat

Lassi Rantasen kärsivällinen, innostava opetustyyli sai paljon kiitosta. Pieni taukojumppa puolestaan piti istumalihakset iskussa – kurssikaverukset Kerttu Kaisanlahti ja Ella Aho näyttivät mallia.

Kädet kuraan

Kesäleirin vetäjäksi valikoitui nuori Archicad-kouluttajamme Lassi Rantanen. Tuoreena rakennusarkkitehtina mies oli juuri itsekin läpikäynyt opintojen läkähdyttävän labyrintin. Myös visualisointivelhomme Gio Siradze lyöttäytyi tiimiin.

Nollasta sataan

Esittelin kesäkouluideaa ennakkoon muun muassa Aalto-yliopiston opettajille ja kiltalaisille. He näkivät kesäkoulun tarpeellisena, jopa välttämättömänä. Opiskelijat harmittelivat yhteen ääneen ohjatun ohjelmisto-opastuksen ohuutta opinahjossaan. Vähitellen myös kesäleirin sisältö alkoi kristallisoitua: neljä päivää tietomallinnuksen työnkulkua Archicadillä ja päälle päivä visualisointia. Nimeksi kehkeytyi Archicad Summer Camp 2019. Halusimme varmistua osallistuvien motivaatiosta, sillä leiri oli opiskelijabudjetoitu maksuttomaksi. Sisäänpääsemiseksi vaadittiin satasanainen hakemus.

summercamp_luokka

Neljälle kurssille mahtui yhteensä neljäkymmentä opiskelijaa. Kaikki kolme arkkitehtuurin laitosta olivat vahvasti edustettuina, ja mukaan saatiin myös maisemalinjalaisia.

"Sinulle on uusia viestejä"

Kun viesti oli saatu vietyä kouluille, huikeita hakemuksia alkoi tippua tasaiseen tahtiin. Liioittelematta hakijoiden vaivannäkö ja luovuus häkellytti. Oli arkaa avunpyyntöä, purevaa perustelua ja riimikästä runoa. Oli aaltolaisia, oululaisia, tamperelaisia ja maisemalinjalaisiakin! Enää ei tarvinnut arvailla, oliko tempaukselle tarvetta. Aloin punoa aikataulua.

Järkeilyä ja järjestelyä

Kahden kaavaillun kurssin pulpetit olikin pian ylibuukattu. Laadukkaita hakemuksia tulvi yli äyräiden, eikä karsinta houkutellut. Ainoaksi inhimilliseksi ratkaisuksi jäi kaksinkertaistaa leirien määrä. Vappu tuli ja päätti haun. Lisäkurssitkin olivat tupaten täynnä. Oli aika miettiä käytännön järjestelyt ja täyttää mahdollisimman monen aikataulutoiveet. Etenkin kesätöiden vaatimat siirrot oli sumplittava, sillä juuri toimistoihin jalkautuvat hyötyisivät leiristä kenties kaikkein eniten.

summercamp_vol3

ASC 2019:n kolmosryhmä koossa. Vasemmalta: Kaisla Soljanto, Aapo Niinikoski, Ville Nikunen, Julia Hermans, Ada Ala-Härkönen, Anne Kantola, Stella Vaheristo, Lassi Rantanen, Mari Ihalainen, Jenna Hyvärinen ja Karoliina Alatalo. Nicholas Cage (taustalla) ei kuulunut vahvuuteen.

Tulikoe

Ensimmäinen Summer Camp koitti juhannuksen alla. Yhtäkkiä kirjastokahvilamme olikin täynnä hymyäviä, hitusen jännittyneitä opiskelijoita. Tunnelma rentoutui, kun juttelimme ja tutustuimme. Lyhyen alustuksen ja esittelykierroksen jälkeen Lassi sai johdattaa poppoon tietomallinnuksen tiluksille.

Kärpäsenä monilapekatossa

Kalenterin salliessa pääsin itsekin elokuun kolmoskurssille takarivin tarkkailijaksi. Kun peruskurssista oli ehtinyt vierähtää liki vuosikymmen, olin enemmän kuin innostunut. Johdannoksi Lassi istutti mieliimme tietomallinnuksen aatteen – miksi se kannattaa. Sitten siirryimmekin luontevasti Archicadin startti-ikkunaan ja loimme uuden projektin ASU-aloituspohjalle.

Ennen ensimmäistäkään seinää tuli pakertaa pohjatyö, jottei BIM olisi pelkkä BM. Kuulemma kiittäisimme kahluuta myöhemmin. Vasta kun projektin perusta mittayksiköineen, rakennusaineineen, tasoineen ja rakennetyyppeineen oli vaaterissa, aloimme mallintaa. Mallitalo kohosi kerros kerrokselta, ja siinä sivussa eri työkalut tulivat tutuiksi. Kahdessa päivässä pytinki oli pystyssä ja BIMx-hypermallina.

Tieto töihin

Seuraaviksi 15 tunniksi käänsimme katseet dokumentointiin. Nyt sen I:n merkitys alkoi viimeistään valjeta: tuotimme luetteloita. kaavioita, leikkauksia, detaljeja, litteroita ja mitoituksia. Tasoyhdistelmät ja esitystavat ehdollisine kavereineen paljastivat mallista uusia ulottuvuuksia. Tieto havainnollistuu suodattamalla!

Neljässä päivässä näimme ja koimme, mitä tietomalli vaatii ja antaa. Loppua kohden opiskelijat kertoivat sisäistäneensä jutun juonen. Viimeisenä päivänä päästiin vielä vihkiytymään visualisointiin. Loimme Gion johdolla pintamateriaaleja ja valoja sekä renderoimme CineRenderillä.

Päätöspäivän huipennukseksi vilkaisimme Twinmotionia, jonka leikkisyys innosti. Hirmuinen oppimäärä oli täynnä, mutta mikä tärkeintä, kannustimme opiskelijoita jatkamaan tutkimista ja opitun soveltamista omaehtoisesti.

summercamp_twinmotion

Viimeisenä herkkuna tutustuttiin Twinmotioniin, reaaliaikaisesti renderoivaan visualisointisoftaan. Opiskelijat ihastuivat välittömästi sen helppouteen ja leikkisyyteen. Intuitiivisuus on työkalussa suuri valtti.

Samassa pöydässä

Poikkesimme päivittäin yhdessä lounaalla, jolloin ryhmä ehti lähentyä entisestään. Oli mielenkiintoista kuulla opiskelijoiden arjesta ja harrastuksista, opintojen oikuista sekä maamme arkkitehtuurin laitosten eroista. Heitä taas kiinnosti kovasti M.A.D.in meininki. Suunnittelimme yhdessä tulevaa yhteistoimintaa.

AC_aamiainen

Aamutuimaan ja tauoilla tarjoiltiin pientä purtavaa pitkän päivän piristykseksi. Kunkin päivän puolitti lounasreissu lähiravintolaan. Siinä sivussa sikisi antoisia keskusteluja niin harrastuksista, kouluarjesta kuin tietomallinnuksestakin.

Itsearviointi

Jos kulunut leirikesä pitäisi kiteyttää raa'asti kolmeen sanaan, sanoisin innostus, panostus ja menestys. Kaiken uurastuksen ja säädön jälkeen järjestäjä rohkenee olla onnellinen. Kuitenkin suurin syy riemuun on luettavissa opiskelijoiden antamasta kurssipalautteesta. Archicad Summer Camp koettiin äärimmäisen hyödylliseksi – jopa pieneksi lottovoitoksi. Vilpitöntä kiitollisuutta aiheuttivat ylipäätään tarjoutunut mahdollisuus, opetuksen laatu sekä kivat järjestelyt.

Jos kysyt, onko Summer Campille luvassa jatkoa, on vastaus empimätön kyllä. Opiskelijat ovat kärryillä alan kehityksestä. He kaipaavat teorian rinnalle käytäntöä – fiksua tapaa ilmaista itseään tiedon valtakaudella. Jotta mekään M.A.D.issä emme jämähtäisi lämpimiin kesämuistoihin, kehitys jatkuu. Opiskelijoilta kirposi mukavasti toiveita leirinkin jalostamiseksi. Tulisipa pian taas kesä!

asc2019-numeroina

 

Leiriläisten palautetta

  • "Sain enemmän Archicad-opetusta kuin koulusta koko kolmen vuoden aikana yhteensä."
  • "Kurssikokonaisuus oli elintärkeä opintojen ja työelämän kannalta."
  • "Tsemppaava ilmapiiri ja hyvät kouluttajat. Erityiskiitos lounaasta ja aamupalasta."
  • "Kesän paras viikko! Aion suositella koulukavereilleni!"
  • "Suosittelen! Asiat käytiin läpi projektin hallinnan näkökulmasta, jota ei koulussa opeteta."
  • "Kurssi antoi mitä parhaan pohjan tehokkaaseen työskentelyyn. Osallistuisin ehdottomasti uudelleen!"
  • "Toivottavasti vastaavanlaista opetusta saataisiin vielä joskus yliopistoihin."
  • "Jäsentely oli mielekästä, ilmapiiri mukava. Olen erittäin tyytyväinen ja kiitollinen! Vanha riekaleinen osaaminen jäsentyi osaksi järkevämpää kokonaisuutta. Superhyvä setti!"
  • "Ihana Lassi, kiitos!"

summercamp_taolla

Kaikkien aikojen ensimmäinen Archicad Summer Camp oli menestys. Konsepti syntyi tarpeesta ja kasvoi ilmiöksi. Jatkoa on luvassa.

Lue lisää: Archicad Summer Camp 2021! 

Ville Nikunen

Kirjoittaja: Ville Nikunen

Ville on M.A.D.in viestintäsuunnittelija.

Keskustele