Lukuaika 4 min

Miksi päivittäisin vanhan rakkaan Archicadini

29.4.2020 12:10:00

Archicad saa uuden version joka vuosi, ja valtaosa käyttäjäkunnasta sitä myös oppikirjamaisesti hyödyntää. Jotkin aktiivisista lisensseistä ovat kuitenkin jämähtäneet antiikkiversioihin, joiden tekninen tuki on loppunut ja jotka pohjautuvat vanhaan teknologiaan. Uudistuminen vaatii aina hieman rohkeutta, mutta paikalleen jämähtäminen on todellinen kauhuskenaario. Vanhoissa versioissa pysymistä perustellaan usein näillä kuudella yleisimmällä väittämällä. Mitä ne ovat, ja mitä niistä seuraa?

1 – "Vielähän tämä pelittää!"

Vaikka vanhempikin Archicad on usein tehokkaampi työväline kuin monen muun ohjelmiston uusin versio, se voisi olla vielä rutkasti räväkämpi. Useamman vuoden vanhoissa versioissa esimerkiksi koneen laskentatehon täysipainoinen hyödyntäminen, uudet tehokkaat tiedonhallintamahdollisuudet ja älykkäämmät työkalut loistavat poissaolollaan. Tämä voi olla merkittävä hidaste, joka syö työtehoa joka hetki ja kuormittaa henkilöstöä turhaan. Vielä huolestuttavampaa on, jos tilannetta ei edes tiedosteta.

Auttaisiko arkinen allegoria autoilun maailmasta? Ajat pitkin moottoritietä superautollasi, mutta vuosihuollon laiminlyönnin takia ajotietokone rajoittaa nopeuden kahdeksaankymppiin, eikä kiiturin viimeistä huutoa oleva sähköteknologia toimi ajureiden vanhettua.

1984-AC1-GUI

Archicad on läpi historiansa ollut todellinen edelläkävijä. Tässä on version 1.0 (Radar CH) tyylinäyte Orwellin vuodelta 1984. Se toimi vain Apple Lisassa, ja 3D piti ajaa erillisinä moduulina. Jo 1986 ulottuvuudet saatiin integroitua, ja seuraavana vuonna saatiin värit. Alun kehitys oli toki omassa skaalassaan, mutta uudistukset olivat enemmälti teknisiä. Tänä päivänä Archicad on yhä BIM-teknologian keihäänkärki, mutta kehitystiimi panee aivan eri tavalla paukkuja myös käyttökokemukseen ja intuitiivisuuteen.

Archicad saa vuosittain yli 20 merkittävää parannusta. Tärkeintä ei kuitenkaan ole listan kerrytys vaan käytännön hyöty. Uusi versio tuo mukanaan aitoa tehokkuutta ja varmuutta. Monen toimiston arki on täysin muuttunut jo parista parannuksesta, koska ydinosaamiselle eli luovalle arkkitehtoniselle ongelmanratkaisulle on jäänyt enemmän aikaa.

archicad-new-features

"Uudistukset, kuten Ominaisuudet ja lausekepohjainen laskenta, mahdollistivat prosessimme muutoksen. Nyt moni työvaihe hoituu kymmenen kertaa tehokkaammin", kertoo muiden muassa Aaro Martikainen Anttinen Oiva Arkkitehdeilta.

Tiesitkö? Suurin osa Archicad-toimistoista käyttää Tiimityötä, joka sekin on nykyään tehokkaampi. Vanhan BIM-Palvelimen on korvannut uuden sukupolven BIMcloud, joka saa jatkuvasti parannuksia.

2 – "Päivittäminen on kallista!"

Äkkiseltään lisenssin parin tonnin päivityshinta voi kauhistuttaa, mutta kun malttaa hieman loitontaa fokusta, kulu on häviävän pieni saavutettavan tehokkuuden rinnalla.

Esimerkiksi jokin tyypillisesti kuukauden vievä työvaihe voi hoitua uuden tehokkaan ominaisuuden ansiosta viikossa, kuten asiakkaamme ovat raportoineet. Tällaiselle ajansäästölle voi laskea karkean hinnan: 115 h * 50 €/h = 5 600 €, joka ikinen tuleva kuukausi. Vuodessa tämä tekee liki 70 000 €, jolla saa jo vaikka tiimiin uuden luovan ammattilaisen.

"Vanhassa versiossa pysymistä tosiaan perustellaan tavallisesti sillä, että 'vanhalla pärjää, ja päivittäminen maksaa'. Aina ei ymmärretä, että ohjelmiston täyden potentiaalin hyödyntämättä jättäminen maksaa helposti enemmän. Sanonta 'vanhassa vara parempi' ei aina päde, vaan kannattaa todella tutustua viime vuosien isoihin uudistuksiin. Jo yksi uusi ominaisuus, kuten lausekepohjaiset ominaisuusarvot, voi vauhdittaa toimiston työtehon uusin sfääreihin", perustelee Archicad-kouluttaja Lassi Rantanen.

3 – "Ylläpitokin on iso kulu!"

Suurin osa Archicad-asiakkaista on ylläpitosopimuksen piirissä. Ylläpito tarkoittaa lyhykäisyydessään sitä, että lisenssin omistajalla on aina mahdollisuus hyödyntää tuoreinta ohjelmistoversiota sekä lukuisia työtä tukevia lisäpalveluita ja -etuja varttivuosittaista maksua vastaan. Se takaa muun muassa teknisen tuen, korjauspäivitykset, koulutusalennuksia, lisenssiturvan ja 5 Gt BIMx-pilvitallennustilaa.

ssa-archicad

Ylläpitosopimus pitää Archicadin iskussa huomattavasti edullisemmin kuin satunnainen päivittäminen: vuodessa ylläpito maksaa 1000€. Vältät myös yllättävät kulut, koska ylläpitomaksu on helpompi budjetoida.

Suhteutetaanpa taas: ylläpitosopimus maksaa päivässä likimain saman verran kuin kahvilan tavallinen kahvi tai kaupungin sisäinen bussilippu: 2,6 €. Se on viiden minuutin palkka. Saavutettu työteho säästää jopa 60 minuuttia päivässä. Se on 12-kertainen tuotto – ihan kelpo sijoitus, vai mitä?

Tiesitkö? Tuoreimpana mahtietuna Archicad 23 -käyttäjä saa maksutta käyttöönsä kenties markkinoiden helpoimman ja nopeimmin yleistyvän visualisointisoftan, reaaliaikaisrendaaja Twinmotionin. Ohjelmisto toimii kätevästi Archicad-laajennuksena ja keventää visualisointivaihetta. Etu on satojen eurojen arvoinen.

ACTM_Banner_2020

4 – "En ehdi/pysty oppimaan uudistuksia!"

Jos uuden oppimisen kokee vain väkinäisenä taakkana, joka sotkee arjen rutiinit, voi uuteen ohjelmistoversioonkin tutustuminen ahdistaa. Jos kuitenkin pystyt jälleen vilkuilemaan edemmäs, jo huominen työpäivä voisi tuoda innostuneen hymyn kasvoillesi. Ei enää niitä Verhorakenteen sekavia työkaluasetuksia, ei 3D-näkymän piirtymisen odottelua, ei ikääntyneen standardin IFC:tä, ei rumia renderointeja. Kuin uusi elämä koittaisi!

M.A.D. tarjoaa jatkuvasti uusien ominaisuuksien koulutusta, ja ylläpitoasiakkaana toimisto säästää räätälöidystä koulutuksesta 20 %. Myös internet pursuaa seikkaperäisiä ohjeita, mutta koko tiimille tähdätty yhtenäinen tietopaketti on fiksu ja kustannustehokas päätös. Tällaisia toimistokohtaisia koulutuksia varataan alituiseen, mutta sellainen järjestyy joustavasti teillekin.

Tiesitkö? Myös ArchiMAD-jäsenyyden sisältämät koulutuspäivät voi käyttää uusien ominaisuuksien sisäistykseen – ikuisen oppimisen periaatteella.

Moni yllättyy nähdessään uuden selkeämmän Archicad-työympäristön. Vanha, tunkkainen käyttöliittymä pikselimäisine ikoineineen on muuttunut kevyeksi ja tyylikkään graafikseksi. Jokainen arkkitehti tietää, kuinka visuaalisuus voi vaikuttaa käyttömukavuuteen!

5 – "Mutta vanha projekti on käynnissä!"

Vanhojen projektien siirto uuteen Archicad-versioon on aina ollut varsin suoraviivaista ja turvallista – muinaisesta 4.1-versiosta lähtien. Tästä huolimatta jotkut viivyttelevät viimeiseen asti ymmärtämättä, että uudessa versiossa projekti on itse asiassa varmemmassa turvassa ja tehokkaammin hyödynnettävissä. Ohjeita noudattamalla kirjastot eivät rikkoudu, ja tietosisältö pysyy eheänä.

archicad-convert

Esimerkkejä vanhojen projektien siirrosta muuntoversioilla 7, 9 ja 10. Versiosta 8.1 alkaen kaikki avautuu suoraan Archicad 23:ssa.

Ohjelmiston kuin ohjelmiston päivittäminen ottaa aikansa – niin myös Archicadin. Jos siitä kuitenkin tekee vuosittaisen tavan, kynnys madaltuu. Mitä lyhyempi aikaloikka, sitä vähemmän säätöä. Toki ikivanhatkin projektitiedostot voivat matkustaa aikakoneella ilmaisten muuntoversioiden turvin.

Tiesitkö? Suomen suurin rakennusyhtiö YIT on sisällyttänyt aloituspohjaansa Archicadin uudet luokitukset ja ominaisuustiedot.

Projektin siirto on kuitenkin hyvä ajoittaa rauhallisempaan työsaumaan. Kuumana käyvä projekti kannattaa saattaa maaliin nykyisessä versiossa – eihän pikajuoksijakaan vaihda piikkareitaan puolimatkassa.

Archicad-lisenssin hienoja puolia onkin, että se antaa vapauden käyttää myös niitä vanhoja versiota, jos infra siihen suostuu. Koneella voi myös aina olla asennettuna lukuisia eri Archicad-versioita, joten työ ei missään tapauksessa jää lukkojen taakse.

Ville Nikunen

Kirjoittaja: Ville Nikunen

Ville on M.A.D.in viestintäsuunnittelija.

Keskustele