Lukuaika 2 min

Määrälaskentaa GDL:llä

25.5.2021 12:26:08

Archicadissä on kattavat sisäänrakennetut määrälaskentaominaisuudet jo sellaisenaan. Tarvitsetko suunnittelutyössäsi kuitenkin vielä monipuolisempaa laskentaa? GDL tarjoaa siihen hyvän mahdollisuuden.

Jo hyvinkin yksinkertaisilla objekteilla saadaan paljon hyödyllistä aikaan: esimerkiksi muutamalla koodirivillä voi luoda rakennusmassaobjektin, joka kertoo mittatietojensa lisäksi myös niistä johdettuja määrätietoja, kuten lämmityskuluja tai autopaikkojen määrän. Kun ideasta pääsee jyvälle, on vain mielikuvitus rajana.

Esimerkki: pöytä

Luodaan yksinkertainen pöytäobjekti, joka osaa kertoa määrätietoa itsestään. Katsotaan myös, miten objektin esitystapaa elementtiluettelossa muutetaan. Tehdään yksinkertainen pöytäobjekti, jolla on muutamia parametreja (kuva 1). Vaikka esimerkki on minimaalinen, ollaan sen verran “oikeaoppisia”, että käytetään rakennusainetta ja pintamateriaalia. Esimerkin 3D-ohjelma näkyy kuvassa 2.

Parametrit v3

Kuva 1. Pöytäobjektin parametreja

3D-ohjelma

Kuva 2. Pöydän 3D-esityksen GDL-koodia

 

Nimikeluettelo

Kuva 3. Peruslista pöytäosien määristä

Määrätiedon kimppuun

Määrätieto-ohjelmassa voidaan asettaa mitä tahansa arvoja, joista tahdotaan pitää lukua. SURFACE3D() laskee luodun geometrian pinta-alan. Tässä tapauksessa määrä on hieman yläkanttiin, koska pöydänjalkojen liittymäkohta lasketaan mukaan – ja vieläpä kahdesti (kuva 4).

Määrätiedot

Kuva 4. Pöydän määrälaskennan GDL-koodia

Suunnitelmaan sijoitettujen pöytien arvot saadaan ulos siistinä listana: Dokumentti > Määräluettelot > Nimikkeet > Peruslista. Lista näkyy kuvassa 3.

Elementtiluetteloissa tekstimuotoinen tieto on toki yksiselitteistä, mutta intuitiivisin on kuva. Tehdään 2D-ohjelmaan (kuva 5) pieni viritys, jotta voidaan esittää pöydät havainnollisesti luettelossa. Tutkimalla muuttujaa GLOB_PREVIEW_MODE saadaan selville, ollaanko piirtämässä symbolia pohjassa vai elementtilistassa. Tässä ohjelma tuottaa pöydästä luettelonäkymissä tavallisen symbolin sijaan mitoitetun pohjapiirroksen sekä viereen jalat (kuva 6).

2D-ohjelma v3

Kuva 5. Pöydän 2D-ohjelman GDL-koodia

 

Elementtiluettelo

Kuva 6. mitoitetut pohjapiirrokset luettelossa

Haluatko oppia lisää?

Lisää tietoa GDL-ohjelmoinnin mahdollisuuksista saa Archicadin Ohje-valikon GDL Reference Manual -käsikirjasta sekä M.A.D.in ja GRAPHISOFTin verkkosivuilta. 

Kiinnostuitko kuulemaan lisää M.A.D.in ohjelmointiratkaisuista? Varaa meiltä maksuton esittely helposti.

Varaa maksuton esittely

Aiheet: blogi Vinkit GDL
Heikki Malkki

Kirjoittaja: Heikki Malkki

Heikki toimii M.A.D.issä GDL-asiantuntijana.

Keskustele