Lukuaika 4 min

Asumista Lohjanjärven rannalla

23.7.2021 10:00:00

Tämän vuoden Asuntomessujen paikkakuntana on Lohja. Hiidensalmen kaunis alue sijaitsee Lohjanjärven rannalla alle kahden kilometrin päässä kaupungin keskustan palveluista. Messualue on vanhan sahan paikalla, ja vaikka sahaus päättyi alueella jo vuonna 1966, ja kolme vuotta myöhemmin pääosa sahan rakennuksista purettiin, jäi jäljelle vanha tehtaanjohtajan talo, joka toimii messujen korjausrakentamiskohteena.

Arjen ilo

Lähes jokaisessa Asuntomessujen kohteessa on neliömäärästä riippumatta yksi yhdistävä tekijä vuodesta toiseen: avoin olohuoneen, keittiön ja ruokailutilan yhdistelmä. Arjen toiminnot kodinhoitohuoneesta varastoihin ja makuuhuoneista pesutiloihin on sijoiteltu ympäri taloa, mutta olohuoneen ja ruokailutilan yhdistelmä sijaitsee lähes aina keskellä taloa tai asuntoa. Ruokapöytään on helppo kokoontua päivän askareiden jälkeen, ja vaikka pitkä korona-aika onkin saanut monet kaipaamaan enemmän omaa tilaa, viettävät perheet edelleen aikaa yhdessä.

Asuntomessut_KastelliPlaziaJärvenSydän

Kuva 1. Kastelli Plazia Järven Sydän.

Kohteissa omaa tilaa ja suljettavia ovia tarjoavat työhuoneet. Joidenkin arvioiden mukaan korona on muuttanut työntekoa pysyvästi, ja etätyön merkitys korostuu. Työhuoneille on siis tarvetta yhä enemmän, mikä näkyy myös messuilla. Työhuoneissa on aiempaa enemmän säilytystilaa, eivätkä useimmat työpisteistä ole vain sisustuslehtiä varten, vaan ne näyttävät todella sopivan etätyöskentelyyn!

Useissa kohteissa on jo vuosia yhdistelty työ- ja vierashuoneita. Tänä vuonna yhä useampi tila oli sisustettu selvästi joko vain työhuoneeksi tai työhuoneen ja harrastetilan yhdistelmäksi. Harrastetilojenkin lisääntynyt tarve liittynee koronan vaikutuksiin: kun harrastamaan ei välttämättä enää pääse yhtä varmasti kodin ulkopuolelle, on erilaiset harrastusvälineet kannattanut tuoda osaksi arkea.

Asuntomessut_KannustaloSuomi

Kuva 2. Kannustalon Suomi.

Hiidensalmesta erilaisten aktiviteettien pariin pääsee esimerkiksi polkupyörällä näppärästi. Vanhan rantaradan paikalle on rakennettu kevyenliikenteen baana, joka kulkee hiukan asuntomessualueen ulkopuolelta aina Lohjan museolle asti – noin kahden kilometrin päähän. Kevytraitti helpottaa entisestään kaupungin keskustaan siirtymistä. Keskustassa onkin muun muassa useampi koulu ja päiväkoti, ruokakauppoja sekä runsaat liikunta- ja harrastusmahdollisuudet.

Yhteiselo

UKI Arkkitehtien suunnittelema kumppanuuskortteli yhdistää Suomen Hoivatilojen ikääntyvien palveluasumisen ja päiväkodin sekä vuokra- ja asumisoikeuskerrostalot. Yhteisöllisyyttä kerrostaloasumiseen tuo muun muassa TA-Asumisoikeus Oy:n noin 150 neliömetrin kattoterassi, jossa on istuskelualue, kesäkeittiö ja asukkaille yhteiset viljelylaatikot. Talon 33-neliöinen yhteissauna sijaitsee niin ikään ylimmässä kerroksessa, ja siihenkin on panostettu. Kaiken kruunaa tietysti 6. kerroksen tarjoama järvinäköala.

Asuntomessut_kumppanuuskortteli

Kuva 3. Kumppanuuskortteli. Taustalla näkyy Tytyrin kaivos.

"Yhteiseloa tullaan näkemään myös meidän asumisoikeustalomme ja viereisen Lohjan vuokra-asuntojen kerrostalon asukkaiden kesken. TA:n asukkaat voivat käyttää Lovan talon alakerran kuntosalia ja Lovan asukkaat puolestaan TA:n kerhohuonetta, josta muodostuu viihtyisä yhteinen olohuone asukkaiden yhteiskäyttöön ja yksityistilaisuuksiin." Lähde: ta.fi

Koko Hiidensalmen alueelle yhteistä tekemistä tarjoilevat yhdessä Lohjan kaupunki ja veneilyalan startup-yritys Skipperi. Rannassa on koekäytössä yhteisveneet; niin perinteinen soutuvene kuin moottorivenekin.

Hyvä olo

Asuntomessujen vuonna 2020 teettämässä tutkimuksessa lähes 90 prosenttia piti ulkoilumahdollisuuksia vähintään melko tärkeänä ihanneasunnon kriteerinä. Messualueella hyvä olo -teema näkyy suuren 88 neliökilometrin Lohjanjärven läheisyytenä. Järvi lähialueineen tarjoaa mahdollisuudet monenlaiseen tekemiseen ja urheiluun. Mikäli rannan ympäristö alkaa kyllästyttää, on Lohjanharju vain reilun kolmen kilometrin päässä. Harjulla kulkee eripituisia ulkoilureittejä, talvella valaistut ladut.

Asuntomessut_VillaNordicStories-1

Kuva 4. Villa Nordic Stories.

Harrastuksiin ja sitä myötä myös hyvään oloon oli selkeästi panostettu lukuisissa messutaloissa. Monen kohteen seinään oli kiinnitetty puolapuut ja kattoon voimistelurenkaat. Näkyipä yhdessä kohteessa terassilla paikka myös ilmajoogakankaalle – mikäs sen idyllisempää kuin joogata järvinäköalan äärellä. Pienempiä joogatarvikkeita ja -mattoja näkyi useammissa kohteissa.

Luonto ja ulkoilu korostuvat kumppanuuskorttelissa sijaitsevan luontopäiväkoti Ulapankin arjessa: "Päiväkodin arjessa ulkoillaan paljon säästä riippumatta. Toiminnassa korostuvat erilaisten luonnonilmiöiden tutkiminen, ihmettely ja retkeily.”

Vihreä teko

"Lohja on HINKU-kaupunki, eli Lohjan kaupunki on vapaaehtoisesti sitoutunut Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeen kunnianhimoiseen tavoitteeseen vähentää kunnan alueella syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä 80 % vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä", Asuntomessujen sivuilla kerrotaan. Ilmastonäkökulma näkyykin esimerkiksi alueelle laadituissa rakentamistapaohjeissa, joista laadittiin omat versionsa omakotitaloille sekä kerros- ja rivitaloille.

Kohteissa vihreät teot näkyvät eri tavoin. Messuilla on muun muassa kaksi teräsrunkoista kohdetta. Teräksen puolesta puhuu sen kierrätettävyys, joka on kohteiden 2 (ProModi) ja 7 (Pyörre-talo) näytteilleasettaja Aulis Lundellin mukaan jopa 95 %. Teräs on materiaalina myös kestävää, kevyttä ja melko helposti purettavissa.

Asuntomessut_Pyörre

Kuva 5. Pyörre-talo.

Teräsrunkoisten talojen lisäksi messuilla on perinteisiä puutaloja (11 pientaloa), hirsirunkoisia kohteita (2 pientaloa) sekä esimerkiksi hiilineutraali ECO2-koti (Designtalo Idyll). Sen rakenteissa on minimoitu muovinkäyttö ja lämmöneriste on uusiutuvaa puukuitua, joka tasaa sisäilman kosteutta luonnollisin keinoin. Talon hiilijalanjälki on hyvitetty koko kodin elinkaaren ajalta.

Hiilinieluna toimivia viherkattoja, joiden kasvit muuttavat ilman hiilidioksidia hapeksi, näkyi ainakin kahdessa kohteessa: talossa 8 (Talo Sensu) sekä TA-Asumisoikeus Oy:n kattoterassilla ja autokatosten päällä. Viherkatot voivat muun muassa tasata hulevesien valuntaa, vehreyttää näkymiä ja tarjota pölyttäjille ravintoa. Viherkatto saattaa vaatia rakenteilta vahvemmat kannattimet, ja toki monet kasvit vaativat hieman hoitamista ja huoltoa.

Asuntomessut_TaloSensu

Kuva 6. Talo Sensu.

Lisää kuvia messuilta näet M.A.D.in Instagramin kohokohdista.

Jenni Alvari

Kirjoittaja: Jenni Alvari

Keskustele