Lukuaika 2 min

Archicad Summer Camp 2020 hukkui hakemuksiin – korona ajaa etään

12.5.2020 13:34:00

M.A.D. järjestää opiskelijoille Archicad Summer Camp -tietomallinnuskoulutuksia jälleen kesällä 2020. Kesäleirillä rakennussuunnittelun tulevat ammattilaiset oppivat nykyaikaisen, käytännönläheisen tietomallinnustyönkulun Suomen käytetyimmällä työkalulla, Archicadillä.

– Olemme jo vuosia seuranneet vierestä opiskelijoiden ahdistusta. Varsinkin yliopistoissa ohjelmisto-opetus on äärimmäisen niukkaa – ja mikä vielä huolestuttavampaa, sekin energia saatetaan ohjataan vääriin työkaluihin. Keväällä 2019 päätimme vihdoin tehdä asialle jotain. Niin syntyi Archicad Summer Camp, taustoittaa Ville Nikunen, M.A.D.in oppilaitossuhdevastaava.

Hakemustulva yllätti

Jos kuluva kevät on poikkeuksellinen koko yhteiskunnalle, on se ollut sitä myös Archicad Summer Campille. Tulokasvuoden hakemusmäärä ylitti kaikki odotukset, mutta tänä keväänä summa on yli kolminkertainen, 130. Se lähestyy Suomessa vuosittain valmistuvien arkkiehtien määrää.

– Luku on suorastaan hämmentävä. Myönteistä on, että hakemusten perusteella opiskelijat selvästi haluavat oppia tietomallintamisen jalon taidon, joka tässä tapauksessa tarkoittaa Archicadiä. Varjopuoleksi voi tulkita oppilaitosten ohjelmisto-opetuksen resurssipulan. Tämä on sääli, sillä toimistoissa tulokkaat kuitenkin usein istutetaan pian Archicadin ääreen, arvioi kesäleirikouluttaja Lassi Rantanen.

Suuri arkkitehtitoimisto tukee

Archicad Summer Campin merkityksen ovat kouluväen ohella huomanneet myös alan yritykset. Jo kevättalvella Suomen suurimpiin arkkitehtitoimistoihin lukeutuva Arkkitehtipalvelu Oy ilmaisi halunsa tukea toimintaa ja olla läsnä myös kasvotusten. Useampaan kaupunkiin laajentunut toimisto tarvitsee jatkuvasti uusia tekijöitä.

– Kasvamme nopeasti, joten uudet Archicad-osaajat ovat meille erittäin tervetulleita. Näimme Summer Campin hyvänä kanavana tavoittaa nuoria hyviä tyyppejä, ja onhan tämä muutenkin hieno juttu, jopa ihan suomalaisen osaamisen ja rakentamislaadun kannalta. Niitä me haluamme edistää, kertoo Jaska Lauttala, Arkkitehtipalvelun osakas.

Myös M.A.D.issä ollaan innostuneita yhteistyöstä, sillä Arkkitehtipalvelun kaltaisen suuren toimijan vetovoima on merkittävä, ja kesäleirin järjestämiselle on hieman paremmat taloudelliset lähtökohdat.

– Arkkitehtipalvelun hieno ele edustaa etenkin arkkitehtitoimistoille uudenlaista avoimuutta, joka paitsi rakentaa yritykselle inhimillistä imagoa, myös kaventaa opiskelun ja työelämän välistä kuilua. Samalla tabu, ettei arkkitehtitoimisto muka saa markkinoida itseään, alkaa vihdoin vaipua unholaan, kiittelee Ville Nikunen.

Menestys ja korona luovat paineita

Palautteen perusteella viime kesän leiriläiset kokivat Archicad Summer Campin elintärkeänä niin opiskelun kuin tulevan työelämänkin kannalta. Kokonaisarvosanaksi muodostui kiitettävä 4,5/5,0. Se asettaa tälle kesälle tiukan tavoitteen, vaikka tilanne on täysin erilainen koronaviruksenkin takia. 

– Tänä kesänä leiri järjestetään etänä, mikä tuo sekä mahdollisuuksia että haasteita. Matkustus ja majoitus eivät aiheuta kustannuksia, mikä tuo maantieteellistä ja taloudellista tasa-arvoa. Voimme myös ottaa enemmän opiskelijoita sisään. Toisaalta opetuksen seurattavuuteen ja tekniikan toimivuuteen on satsattava entistä enemmän, arvioi Rantanen.

Leirikausi alkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla ja päättyy elokuun puolivälissä. Tänä aikana järjestetään neljä erillistä, viisipäiväistä leiriä, joille kullekin mahtuu kaksikymmentä oppilasta. Määrä on rajattu, jotta opetuksen laatu voidaan varmistaa. 

Koska hakemuksia on kosolti enemmän kuin leiripaikkoja, vain osa halukkaista pääsee mukaan. Järjestäjän resurssit ovat rajalliset, eikä tällaista hakemustulvaa osattu odottaa. Nikunen toivookin karsituilta ymmärrystä ja katseen kääntämistä tuleviin keväisiin.

– Vaikka seula harmittaa niin karsittuja kuin järjestäjääkin, yritämme lievittää tuskaa parilla keinolla: työelämää lähestyvät ovat etusijalla, ja rannalle jääneet ovat puolestaan vahvoilla kevään 2021 haussa. Lisäksi hakijoiden joukossa oli runsaasti ykkösvuosikurssilaisia, joilla on vielä monta kevättä aikaa päästä mukaan. Toivo siis elää! kannustaa Nikunen.

Lue lisää Archicad Summer Campistä 

Tutustu Arkkitehtipalveluun työpaikkana.

Ville Nikunen

Kirjoittaja: Ville Nikunen

Ville on M.A.D.in viestintäsuunnittelija.

Keskustele