Lukuaika 6 min

Kiinteistönhallinnan digitaalinen kaksonen – Twinview

Kirjoittanut Ville Pietilä 24.11.2021 12:48

M.A.D. ja Nordic BIM Group (NBG) ovat tuoneet Pohjoismaiden markkinoille uuden tuotteen. Kyseessä on englantilaisen Space Groupin kehittämä digitaaliseen kaksoseen perustuva Twinview-ohjelmisto. Sen avulla kiinteistön hallinta muuttuu tietomallipohjaiseksi.  

Aiheet: kiinteistönhallinta Twinview ArchiMAD 4/2021
Lukuaika 2 min

Pääkirjoitus: Katse kohti kiinteistöjen elinkaarta

Kirjoittanut Arto Nieminen 19.11.2021 10:52

Me kaikki varmasti allekirjoitamme, että tietomallinnus on ollut yksi rakennusalan digitalisaation vauhdittajista ja laatutyökaluista. Se on nopeuttanut suunnittelua, parantanut eri osapuolten välistä tiedonkulkua, tuonut rakentamiseen lisää tehokkuutta ja parantanut lopputulemana myös laatua. 

Tietomallissa on enemmänkin pote

ntiaalia

Jos katsomme kiinteistön elinkaarta, tietomallin hyötykäyttö jää kuitenkin puolitiehen. Ne toki pyörivät arkkitehtien, suunnittelijoiden ja työmaapäälliköiden näyttöpäätteillä ja tableteissa lähes päivittäin, mutta painuvat hankkeen jälkeen helposti pilvipalvelun arkistoihin. Tämän takia tietomallien hyödyntäminen on muutamia harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta melko vieraita kiinteistöjen omistajille ja ylläpito-organisaatioille. Tietomallien tuomia hyötyjä ei tunneta, eikä tilaaja edellytä palveluntuottajalta tietomallin käyttämistä.

En halua osoittaa syyttävää sormeeni kiinteistön ylläpito-organisaation suuntaan, sillä työhistoriani myötä tiedän hyvin etteivät nykyiset tietomallien laadintakäytännöt juurikaan tue ylläpidon tarpeita. Ylläpidon tarvitsemaa tietoa, kuten esimerkiksi materiaalien käyttöikiä tai hoitojaksoja, ei normaalisti tallenneta malliin. Haasteet ovat moniulotteisia, mutta ratkaistavissa. Ohessa muutamia tilannetta kuvaavia kysymyksiä ja niihin vastauksia.

Miksei monesta kiinteistöstä ole vielä tietomallia?
Koska omistajat eivät tunnista tietomallien lisäarvoa.

Entä jos tietomalli kuitenkin on jo olemassa?
Se saattaa olla vanhentunut, koska ylläpidolle ei nähdä syytä.

Miksi tiedon arvoa sitten väheksytään kiinteistön käytön aikana?
Koska sitä on tähän asti ollut hankala hyödyntää.

Mielestäni tietomallien käytönaikainen hyödyntäminen edellyttää sekä usean osapuolen yhteistyötä että tietoteknisten ratkaisujen kehittämistä ja toteuttamista. 
Ensimmäinen askel mallien käytönaikaisessa hyödyntämisessä onkin siirtää olemassa olevat tietomallit prosessien ja osapuolten saataville yhteiseen järjestelmään. 

Kiinteistön elinkaaren reaaliaikainen hallinta

Meidän tuoteportfoliossa oleva Twinview on erinomainen ratkaisu kiinteistön elinkaaren reaaliaikaiseen hallintaan. Tuote on saanut todella positiivisen vastaanoton markkinassa, josta kilpailevat tuotteet ovat palveluntuottajien kehittämiä ja vahvasti sidoksissa myös heidän omiin kiinteistöpalveluihinsa. Twinview tuo vapauden valita keneltä kiinteistön ylläpitopalvelut hankitaan ja ominaisuuksiltaan se on askeleen edellä muita tuoden tietomallit suurempaan rooliin käytön aikana.

Twinview’n avulla voit tehostaa kiinteistön ylläpitoa ja hallinnoida rakennuksen tietoja sekä optimoida kiinteistön käyttöä digitaalisten kaksosten avulla. Twinview’n mahdollistama kiinteistön suorituskyvyn reaaliaikainen seuranta on avainasemassa kiinteistön energiatehokkuuden optimoinnissa ja hiilijalanjäljen vähentämisessä.

Tämän lisäksi Twinview mahdollistaa rakennuksen elinkaaren huoltohistorian säilyttämisen ja se pitää tarkkaa kirjaa kaikista projektipäätöksistä ja -muutoksista koko käytön ajan. Twinview varmistaa myös kiinteistösi lain- ja säädöstenmukaisuuden.

Olemme mielestäni matkalla oikeaan suuntaan alan digitalisoinnissa ja tulevaisuus näyttää positiiviselta. Nostetaan yhdessä katse kohti kiinteistöjen elinkaarta ja otetaan tietomalleista kaikki potentiaali irti kiinteistöjen koko elinkaaren aikana.

Haluan toivottaa kaikille lukijoille erinomaista syksyä ja tsemppiä vuoden viimeisille kuukausille. 

Aiheet: Tietomallinnus Archicad Twinview ArchiMAD 4/2021 Elinkaari
Lukuaika 7 min

Objektien tuunaaminen

Kirjoittanut Severi Virolainen 19.11.2021 10:51

GDL-objektit eivät aina ole ihan sellaisia kuin haluaisi. Niissä on oletusarvoisesti vääriä arvoja, niistä puuttuu joku olennainen säätö tai ne olisivat sopivia pienin muutoksin. Mitä on tehtävissä ilman ohjelmointitaitoa?

Aiheet: Archicad Vinkit GDL ArchiMAD 4/2021
Lukuaika 5 min

Muinainen Babylon upeassa 3D-mallissa

Kirjoittanut Love Janson 19.11.2021 10:50

Nykyään suurin osa muinaisesta metropolista Babylonista on hiekan peittämä. Nyt maailman tutkijat saavat uuden perustan kaupungin historian tutkimiseen. Tutkija Olof Pedersén Uppsalan yliopistosta on luonut 3D-mallin kaupungin tunnetuista osista. Ideana on, että malli auttaa lisäämään tietämystä myyttisestä Babylonista, missä riippuvien puutarhojen, yhden maailman seitsemästä ihmeestä, sanotaan olleen.  

Aiheet: Tietomallinnus Archicad ArchiMAD 4/2021
Lukuaika 2 min

LVIS-mallintaja tuotantokäytössä

Kirjoittanut Mikko Kyläkoski 19.11.2021 10:49

KW-Component Oy on käyttänyt Archicadia ja ArchiFramea puurunkoisten elementtien ja tilaelementtien suunnitteluun ja tuotantoon vientiin jo useamman vuoden ajan. Yritys on osa Woodcomp-konsernia, jonka joustava ja tehokas toiminta perustuu konsernin oman synergiaedun hyödyntämiseen. He jalostavat puutuotteet höyläyksestä ja pintakäsittelystä alkaen valmiiksi rakentamisen lopputuotteeksi asti.

Aiheet: Tietomallinnus Archicad ArchiFrame ArchiMAD 4/2021
Lukuaika 3 min

Archicadin Mallivertailu - erehtymätön erojen etsijä

Kirjoittanut Lassi Rantanen 19.11.2021 10:48

Archicad 24 toi mukanaan uuden konseptin - Mallivertailun. Mallivertailun avulla voit verrata kahta eri mallia. Archicad löytää niiden erot ja korostaa ne, jotta ne löytyvät isostakin mallista helposti.

Aiheet: Tietomallinnus Archicad BIM Vinkit ominaisuudet Yhteistyö ArchiMAD 4/2021
Lukuaika 1 min

3 vinkkiä Archicadin tehokäyttöön – osa 3: Kloonit

Kirjoittanut Lassi Rantanen 19.11.2021 10:44

Archicadin mahdollisuudet ovat liki rajattomat, mutta jo muutamalla simppelillä toiminnolla tehostat työtäsi yllättävän paljon. Tämä kolmiosainen vinkkisarja paljastaa, hyödynnätkö tehokkaasti Muistia, Elementtien ID-hallintaa ja Klooneja. Ota ne ihmeessä haltuun! Nyt on vuorossa osa 3: Kloonit. 

Aiheet: Tietomallinnus Archicad BIM Vinkit ominaisuudet ArchiMAD 4/2021
Lukuaika 5 min

Ryhti – Rakennetun ympäristön tietojärjestelmähanke

Kirjoittanut Nina Hedberg 19.11.2021 10:32

Olet ehkä jo kuullutkin viime vuonna käynnistyneestä Ryhti-hankkeesta, mutta mitä hanke pitää sisällään, ja miten hanke ja hankkeen tuoma uusi tietojärjestelmä vaikuttavat arkkitehtien ja suunnittelijoiden jokapäiväiseen työhön? Muun muassa näiden kysymysten selvittämiseen olen haastatellut ympäristöministeriön erityisasiantuntijaa Jari Vaarmaa.

Aiheet: Tietomallinnus ArchiMAD 4/2021 Rakennettu ympäristö
Lukuaika 1 min

Oman leikkausmerkinnän luonti Archicadissä

Kirjoittanut Lauri Melvasalo 19.11.2021 10:26

Archicadin suomenkielisen version asennukseen sisältyy leikkausmerkintä "Leikkausmerkki Suomi". Käytetyn Archicad-version numero näkyy merkinnän nimessä. Leikkausmerkintä on objekti, ja siihen voi halutessaan tehdä muutoksia koodia muuttamalla.

Aiheet: Archicad Vinkit ArchiMAD 4/2021
Lukuaika 3 min

Pääkirjoitus: Nordic BIM Groupin toimitusjohtaja Jörgen Nylund

Kirjoittanut Jörgen Nylund 6.10.2021 16:34

Kuvateksti: Jorgen Nylund on Nordic BIM Groupin uusi toimitusjohtaja.

Hyvät ArchiMADin jäsenet ja asiakkaat – hauska tavata teidät ArchiMAD-lehden kautta! 

Aiheet: Yhteistyö Ympäristö ArchiMAD 3/2021 Nordic BIM Group
Lukuaika 3 min

Grasshopper vai Python?

Kirjoittanut Severi Virolainen 6.10.2021 15:19

Uusi diginatiivi sukupolvi on sisäistänyt ohjelmoidun automaation mahdollisuudet. Archicad tarjoaa objektien ohjelmointiin GDL:ää, mutta entäpä kun halutaan jotain mutkikkaampaa – sellaista, mihin Archicad ja GDL eivät helposti taivu? Siihen Archicad tarjoaa Rhinoceros-yhteensopivuutta.

Aiheet: Grasshopper Tekniikkapalsta Ohjelmointi Rhino ArchiMAD 3/2021
Lukuaika 5 min

Tampereen puupaviljonki on opiskelijoiden, tietomallinnuksen ja yhteistyön voimannäyte

Kirjoittanut Joel Stenroos 6.10.2021 15:17

Tampereen arkkitehtikilta vietti vuonna 2020 50-vuotisjuhliaan. Tätä merkkitapahtumaa juhlistamaan tamperelaiset arkkitehtiopiskelijat päättivät rakentaa puisen paviljongin, joka saatiin valmiiksi kesällä 2021. Mitä kaikkea hanke vaati, ja miten arkkarit suhtautuvat tietomallinnukseen?

Aiheet: Tietomallinnus Archicad BIM Summercamp Edu Opiskelija Yhteistyö puurakentaminen Rakentaminen ArchiMAD 3/2021
Lukuaika 5 min

Tunturihotelli nousi tuhkasta uuteen kukoistukseen

Kirjoittanut Eeva Vierros 6.10.2021 15:15

 
  

Tatu Ahlroos, sisustusarkkitehti SIO, kertoi M.A.D.in sisustusseminaarissa kiehtovan ja vaiheikkaan tarinan Iso-Syötteen tunturihotellista – sen suunnittelusta, sisustamisesta, palosta sekä uudelleennoususta. Palaamme uskomattomiin tapahtumiin tässä artikkelissa.

Aiheet: Archicad Artlantis Hirsirakentaminen puurakentaminen ArchiMAD 3/2021
Lukuaika 2 min

3 vinkkiä Archicadin tehokäyttöön – osa 2: ID-hallinta

Kirjoittanut Lassi Rantanen 6.10.2021 15:00

Archicadin mahdollisuudet ovat liki rajattomat, mutta jo muutamalla simppelillä toiminnolla tehostat työtäsi yllättävän paljon. Tämä kolmiosainen vinkkisarja paljastaa, hyödynnätkö tehokkaasti Muistia, Elementtien ID-hallintaa ja Klooneja. Ota ne ihmeessä haltuun! Nyt on vuorossa osa 2: ID-hallinta.

Aiheet: Tietomallinnus Archicad BIM Vinkit ominaisuudet Aloituspohja ArchiMAD 3/2021
Lukuaika 1 min

3 vinkkiä Archicadin tehokäyttöön – osa 1: Muisti

Kirjoittanut Lassi Rantanen 6.10.2021 14:57

Archicadin mahdollisuudet ovat liki rajattomat, mutta jo muutamalla simppelillä toiminnolla tehostat työtäsi yllättävän paljon. Tämä kolmiosainen vinkkisarja paljastaa, hyödynnätkö tehokkaasti Muistia, Elementtien ID-hallintaa ja Klooneja. Ota ne ihmeessä haltuun! Nyt on vuorossa osa 1: Muisti.

Aiheet: Tietomallinnus Archicad BIM Vinkit ominaisuudet Aloituspohja ArchiMAD 3/2021
Lukuaika 3 min

Kyselytulos: Toimistot palkkaavat mieluiten BIM-taitoisia nuoria

Kirjoittanut Ville Nikunen 6.10.2021 11:30

Arkkitehtitoimistot ympäri maailmaa kilpailevat uusista lahjakkaista osaajista, eikä Suomi ole poikkeus. Perinteisen ammattitaidon lisäksi arkkitehdin työtä värittää yhä enemmän teknologia ja digitalisaatio. Tietomallinnus on juurtunut nopeammin toimistoihin kuin oppilaitoksiin, mikä horjuttaa opintojen ja työelämän välistä siltaa. Tuore kyselytutkimus valottaa toimistojen rekrytointiin liittyviä toiveita ja pelkoja. Vastata voi edelleen (linkki jutun lopussa), ja laajemmat tulokset julkistetaan myöhemmin.

Aiheet: Tietomallinnus Koulutus Archicad BIM ArchiMAD 3/2021
Lukuaika 2 min

Sanat teoiksi – yhdessä ympäristön puolesta

Kirjoittanut Arto Nieminen 4.6.2021 9:57

Aiemmassa pääkirjoituksessani mainitsin, että olemme tekemässä yhdessä Ruotsin ja Norjan kollegoidemme kanssa ympäristö- ja yhteiskuntavastuun (ESG) linjauksia kevään 2021 aikana. Nyt kerron, mitä se tarkoittaa ihan käytännössä.

Aiheet: ArchiMAD 2/2021 ESG Ympäristö Yhteiskuntavastuu
Lukuaika 3 min

Archicadiä ja kerhoa liki 25 vuotta

Kirjoittanut Dominicus Björkstam 4.6.2021 9:57

On huikeaa ajatella, että olen jo miltei 25 vuotta toiminut arkkitehtina ja tehnyt yli 400 projektia. Valtaosa on ollut pientaloja ja hieman laadukkaampia asuintaloja, mutta sekaan mahtuu kyllä koulurakennus ja toimistotalon peruskorjauskin. Hiljattain olin kolmisen vuotta asuinrakennusten projektiarkkitehtina Helsingissä, Arkkitehtitoimisto Kirsi Korhonen ja Mika Penttisellä. Sain paitsi hyödyntää Archicad-osaamistani tornitalojen ja kerrostalojen suunnittelussa myös vihdoin käyttää BIM-cloudia ja viitteitä. Opin hurjasti teknisesti haastavista suurista projekteista.

Aiheet: Archicad ArchiMAD 2/2021
Lukuaika 1 min

Archicad 24 ja macOS Big Sur 11.3 ovat nyt yhteensopivia

Kirjoittanut Ville Pietilä 4.6.2021 9:50

Applen macOS Big Sur 11.3 -päivityksessä on täysi Archicad 24 -tuki. Kannattaa lukea yhteensopivuudesta GRAPHISOFTin Help Center -artikkeli, jossa on kerrottu tiedossa olevat ongelmat sekä niiden ratkaisut.

Aiheet: Archicad 24 Yhteensopivuus Big Sur ArchiMAD 2/2021
Lukuaika 4 min

ArchiMAD-lehti uuteen aikaan – verkkojulkaisu on tätä päivää

Kirjoittanut Ville Nikunen 4.6.2021 9:25

ArchiMAD-lehdellä on vankat perinteet Suomen Archicad-käyttäjien tiedonlähteenä ja tukimateriaalina. Yli 30-vuotisen historiansa aikana se on nähnyt ja raportoinut monta teknistä mullistusta, muttei itse ole sellaisia liioin kokenut. Kiihtyvä digitalisaatio ja osaltaan korona-aika ovat ladanneet painetta siirtää lehden julkiasu printistä verkkoon, ja sen aika koitti nyt. Lehdellä on edelleen tärkeä paikka monen archicadistin arjessa – jatkossa toivottavasti yhä useamman. Verkon mahdollisuudet ovatkin melkoiset!

Aiheet: Archicad MAD ArchiMAD 2/2021
Lukuaika 13 min

Opiskelijoiden tietomallinnusleiri Archicad Summer Camp jatkaa kasvuaan myös 2021

Kirjoittanut Ville Nikunen 4.6.2021 9:24

Kuva 1. Kolmatta kesää pyörivä Archicad Summer Camp on monelle opiskelijalle elintärkeä tilaisuus kartuttaa tietomallinnustaitoja. Niitä vaatii työelämä – ja niin vaativat opiskelijat itsekin. Usein koulun järjestämä ohjelmisto-opetus on riittämätöntä, mitä ASC osaltaan laastaroi.

Opiskelijoille suunnattu tietomallinnuksen kesäleiri Archicad Summer Camp pyörii tänä kesänä jo kolmatta kertaa. Haku umpeutui vappuna, ja hakijoita kertyi jälleen ennätysmäärä: 152. Numeroiden valossa enemmistö valmistuvista arkkitehdeista, rakennusarkkitehdeista ja sisustusarkkitehdeista osaa ja haluaa käyttää nimenomaan Archicadiä, mikä innostaa varmasti myös rekrytoivia toimistoja.

Aiheet: Archicad MAD ArchiMAD 2/2021
Lukuaika 3 min

Testissä Redshift-renderointimoottori

Kirjoittanut Kimmo Rinta-Pollari 4.6.2021 9:18

Redshift on GPU-renderoija, joka on kehitetty nykyaikaisen, huippuluokan tuotantorenderoinnin erityistarpeisiin. Se sisältää joukon tehokkaita ominaisuuksia ja integroituu alan yleisimpiin mallinnusohjelmistoihin – luonnollisesti myös kehittäjänsä MAXONin omaan Cinema 4D:hen. Katsotaanpa, miten se suoriutuu!

Aiheet: ArchiMAD 2/2021 Cinema 4D Redshift
Lukuaika 9 min

Valmistuva arkkitehti tosi- ja virtuaalimaailman rajalla

Kirjoittanut Ville Nikunen 4.6.2021 9:18

Kun turkulainen Nella Rajala, 25, muutti Tampereelle opiskelemaan kuusi vuotta sitten, ei arkkitehdin ura ollut vielä käväissyt hänen mielessään. Kun tuore biotekniikan opiskelija näki yliopistonsa käytävillä arkkitehtiopiskelijoiden töitä, ne kiehtoivatkin häntä suuresti. Kemia ja laboratorio saivat pian jäädä uuden rakkauden tähden. Suunnanmuutos on nyt johdattanut Nellan arkkitehdiksi valmistumisen kynnykselle – tieteen ja taiteen, todellisuuden ja virtuaalisuuden risteykseen. Hänellä on mielenkiintoisia ajatuksia tulevasta ammatistaan, tietomallinnuksesta ja koko arkkitehtuurialasta. Osaatko sinä vastata hänen kysymykseensä Archicad-unista?

Aiheet: Tietomallinnus Visualisointi BIM Edu Opiskelija 3D-mallinnus ArchiMAD 2/2021
Lukuaika 6 min

Kokemuksia tulevaisuudesta

Kirjoittanut Severi Virolainen 4.6.2021 9:18

Maailma muuttuu oudosti ja nopeasti. Vanha staattinen maailma on mennyttä – elämme turbulenssissa. Näin on käynyt myös suunnittelun menetelmien ja metodien kanssa. Skissipaperi on perinnetyöväline, ja 3D-mallinnuskin alkaa olla vanhanaikaista. Mitä on tulossa?

Aiheet: Grasshopper Tekniikkapalsta Ohjelmointi Objektit Rhino 3D-mallinnus ArchiMAD 2/2021
Lukuaika 5 min

Iterointi SketchUpilla

Kirjoittanut Kimmo Korhonen 4.6.2021 9:17

Mallinnusohjelmana SketchUp on rakenteeltaan yksinkertainen, ja siksi myös jäykän hierarkkinen. Se on suunniteltu tehtäviin, jotka etenevät yleisestä yksityiskohtiin, perusmuodoista monimutkaisiin. Työn kuluessa pintojen määrä moninkertaistuu. Mallinnettaessa täytyy kuitenkin toisinaan pystyä palaamaan takaisin aiempaan vaiheeseen – menettämättä paljoa jo tehtyä työtä.

Aiheet: Vinkit SketchUp 3D-mallinnus ArchiMAD 2/2021
Lukuaika 6 min

Jättiläisten harteilla – arkkitehtuuria ja BIMiä opettajan silmin

Kirjoittanut Ville Nikunen 4.6.2021 9:17

Kuva 1. LAB-ammattikorkeakoululla on yksiköt Lappeenrannassa (kuvassa) ja Lahdessa. BIM-opetus ulottuu molempiin. © Teemu Leinonen – LUT

Rakentamisen digitalisaatio vaatii alan ammattilaisilta jatkuvaa uuden opettelua. Uudet tietomallikeskeiset työtavat iskostuvat työprosesseihin hitaasti, joskus taas parikin aktiivista ihmistä saa aikaan ripeää kehitystä koko organisaatiossa. Tämä korostuu etenkin oppilaitoksissa, joissa uuden teknologian käyttöönotto riippuu pitkälti vastuuopettajien mielenkiinnosta. Tilanne on koko alan kehityksen kannalta hieman huolestuttava, mutta paranemaan päin. LAB-ammattikorkeakoulussa BIM on jo uusi normaali, vaikkei koulusta valmistu arkkitehtiakaan. Kyse onkin poikkitieteellisestä yhteisymmärryksestä, joka koituu jokaisen opiskelijan ja lopulta koko rakennusalan eduksi.

Aiheet: Tietomallinnus Archicad BIMcloud BIM Edu Yhteistyö ArchiMAD 2/2021
Lukuaika 1 min

Pääkirjoitus: Tietomalli ja kiertotalous – kohti kestävämpää kehitystä

Kirjoittanut Arto Nieminen 14.3.2021 14:31

Vuoden 2021 ensimmäisessä pääkirjoituksessa tahdon esittää pohdintojani tietomallintamisen merkityksestä rakennus- ja kiinteistöalan kestävän kehityksen edistäjänä. Aihe on polttava, sillä meillä on vielä paljon tehtävää, jotta voimme saavuttaa Suomen hiilineutraaliustavoitteen vuoteen 2035 mennessä.

Aiheet: Yhteistyö ArchiMAD 1/2021
Lukuaika 3 min

BIM luo arvoa – katsaus 37 500 neliömetrin projektiin

Kirjoittanut Thomas Graabæk 12.3.2021 16:53

CG Jensen on yksi Tanskan johtavista urakoitsijoista. Yritys työllistää yli 600 ihmistä ja on vastuussa monista Tanskan suurimmista satama- ja infrastruktuuriprojekteista kumppaneidensa kanssa. Asiakkaina ovat muun muassa Vejdirektoratet, joka vastaa Tanskan julkisesta tieinfrastruktuurista, sekä Banedanmark, joka vastaa maan rautateistä.

Aiheet: Archicad BIM ArchiMAD 1/2021
Lukuaika 4 min

GDLab palvelee objekteista ohjelmointiin

Kirjoittanut Lauri Melvasalo 12.3.2021 15:31

Archicadin hyvä ominaisuus on, että asiat voi ratkaista usein monella eri tavalla. Se tuntuu joskus myös Archicadin huonolta puolelta, koska tarvitaan laajempaa ymmärrystä siitä, mitä erilaisilla ratkaisuilla voidaan saavuttaa ja mitä pitää ottaa huomioon ratkaisutapaa valittaessa. Tässä auttaakin M.A.D.in pitkä ja laaja-alainen kokemus Archicadistä.

Aiheet: GDL ArchiMAD 1/2021 Objektit
Lukuaika 1 min

Uutinen: Lapetekiltä GDL-kirjasto

Kirjoittanut Lauri Melvasalo 12.3.2021 14:28

M.A.D. on tehnyt Archicadille keittiöalan maahantuojayritys Lapetek Oy:lle GDL-objektikirjaston, joka sisältää älykkäitä 3D-suunnitteluobjekteja yrityksen tuotteista. Kirjasto sisältää keittiöaltaita, hanoja ja liesituulettimia.

Aiheet: BIM GDL ArchiMAD 1/2021
Lukuaika 5 min

Valinnan aika – BIMcloud Basic, on-Premise vai aaS?

Kirjoittanut Ville Pietilä 12.3.2021 13:23

Heinäkuu lähestyy nopeasti, mikä koskettaa monia BIMcloud-käyttäjiä. BIMcloud Basic -käyttöehtojen siirtymäaika nimittäin päättyy 1.7.2021. Lukuisat asiakkaamme ovat jo siirtyneet Basicistä täysversioon eli joko on-Premiseen tai tilausmuotoiseen as a Serviceen. Osalla syynä ovat 24-uudistukset täyteen BIMcloud-versioon, osalla muuttuneet ehdot. Mitä tämä tarkoittaa? Kenelle mikäkin versio on sopivin?

Aiheet: Archicad BIMcloud ArchiMAD 1/2021
Lukuaika 4 min

PARAM-O – toimiiko se?

Kirjoittanut Severi Virolainen 12.3.2021 10:16

GDL, Archicad-objektien ohjelmointikieli, on yksi oleellinen osa Archicadin menestyksen salaisuutta. PARAM-O on Graphisoftin uusi yritys madaltaa kynnystä GDL-objektien luontiin ”on-demand”.

Aiheet: Archicad PARAM-O GDL ArchiMAD 1/2021 Grasshopper Tekniikkapalsta Ohjelmointi Objektit
Lukuaika 3 min

Puuttunut linkki: täysin uusittu BIMx-työpöytäsovellus

Kirjoittanut Ville Pietilä 12.3.2021 9:23

Aiemmin vain tablettien ja muiden mobiililaitteiden käyttäjille suunnattu BIMx-käyttöliittymä ja -sisältö on nyt myös työpöytäsovelluksessa – Windows- ja macOS-käyttöjärjestelmissä. Uuden version myötä BIMx:n käyttäjämäärä tulee kasvamaan valtavasti. Kannattaa hypätä kehitykseen mukaan!

Aiheet: BIMx ArchiMAD 1/2021
Lukuaika 2 min

Rhino 7 ja uusi objektityyppi SubD

Kirjoittanut Gio Siradze 12.3.2021 8:53

SubD eli SubdDivision surface on aivan uusi Rhinon objektityyppi, joka esiteltiin Rhino 7 -version yhteydessä. SubD-objektit tarjoavat joustavan ja helposti muokattavan tavan muodostaa orgaanisia ja kaarevuudeltaan jatkuvia muotoja. SubD on tullut mukaan perinteisten NURBS- ja Mesh-objektien rinnalle.

Jotta SubD:n hienoutta voi ymmärtää, on ensi alkuun hyvä käydä läpi, mitä eroa objektityypeillä on.

Aiheet: ArchiMAD 1/2021 Rhino 3D-mallinnus
Lukuaika 1 min

Vinkki: Kohdistinristi

Kirjoittanut Lauri Melvasalo 12.3.2021 8:30

Archicadissä on loistavia apulaisia kohdistamiseen ja piirtämiseen tasokuvissa tietyissä kulmissa, etäisyyksillä, jakoväleillä ja niin edelleen. Silti joissain tilanteissa – esimerkiksi mallinnettaessa tuodun lähtötietoaineiston mukaan – näpsäkkä apuväline voi olla nostalginen kohdistusristikin.

Aiheet: Archicad Vinkit ArchiMAD 1/2021
Lukuaika 4 min

Archicad STAR(T) Edition 2021 – päivitetty kevytversio

Kirjoittanut Lassi Rantanen 1.3.2021 13:47

Uusi Archicad-kevytversio, Archicad STAR(T) Edition 2021, ilmestyi helmikuun alussa. Versionumero on nyt 2021. Uuden SE-version pohjana on tuttuun tapaan uusin täysversio, Archicad 24. Täten SE:n uudistukset ovat suurilta osin samoja kuin täysversion, mutta SE-version rajoitukset huomioon ottaen.

Aiheet: Archicad 24 ArchiMAD 1/2021
Lukuaika 1 min

Katsaus V-Ray 5:n uusiin ominaisuuksiin

Kirjoittanut Gio Siradze 11.2.2021 15:38

Uusi V-Ray jatkaa käyttöliittymällään samaa yksinkertaista, työnkulun kannalta erittäin toimivaa linjaa, joka esiteltiin 3-versiossa. Myös uusi renderointimoottori tuo tehoa ja sujuvuutta.

Aiheet: V-ray ArchiMAD 1/2021

Keskustele