In English
sivukartta

Tekninen tuki

Tervetuloa M.A.D.in teknisen tuen sivuille. Näiltä sivuilta löydät apua ArchiCADin ja muiden M.A.D.in tuotteiden teknisiin ongelmiin.


Ohjeet teknisen tuen käyttöön

1. Etsi ratkaisua ensin ArchiCAD-käsikirjasta. Jos sinulla ei ole käsikirjaa, löydät sen ArchiCADin Ohje-valikosta tai täältä.

2. Käy läpi nämä tukisivut asianmukaisista kohdista.

3. Jos ongelma ei ole vieläkään ratkennut, ota yhteyttä tukeemme! Tee kuitenkin ennen soittoa seuraavat valmistelut.

a) Selvitä ArchiCADin versio ja mahdollinen korjauspäivitys (valitse Tietoja – ArchiCAD).
ArchiCAD-ohjelman korjauspäivitykset voi hakea suoraan Graphisoftin sivuilta.
b) Listaa koneen tiedot, kuten käyttöjärjestelmä, muisti ja näytönohjain.
c) Avaa kyseinen ArchiCAD-tiedosto valmiiksi tietokoneellesi.


Veli-Pekka Tolonen

Teknisestä tuestamme vastaa Veli-Pekka Tolonen.
Tavoitat hänet tukinumerosta 020 741 9713,
sähköpostiosoitteella tuki@mad.fi
tai vaikka Skypellä: veli-pekka-105 veli-pekka-105

Ajankohtaista

Uusin WIBU:lta suoraan ladattu CodeMeter ajuri kaataa BIMx:n MAC käyttöjärjestelmissä

tiistaina 9. helmikuuta 2016

Uusin CodeMeter ajuri 6.10a jonka käyttäjä on voinut erikseen ladata wibu.de sivuilta saa BIMx-työpöytäversion kaatumaan toistuvasti käynnistyksen yhteydessä MAC OS X 10.9, 10.10 ja 10.11 järjestelmissä. GRAPHISOFT testaa WIBU ajurien yhteensopivuuden itse ja GRAPHISOFTin suosittelemat ajurit löytyvät osoitteesta:

http://www.graphisoft.com/downloads/protection_key.html .


F-Secure voi estää ArchiCADin avaamisen täytenä CodeMeter lisenssin kanssa

tiistaina 9. helmikuuta 2016

CodeMeter ajuri ei käynnisty ja se sammuu joko heti tai hetken kuluttua koneen käynnistyksen jälkeen ja kun yrittää avata ArchiCADiä tulee virhe "CodeMeter error 230 lisenssiä ei löydy tai se ei ole kelvollinen". F-Securen asetuksissa voi sallia CodeMeter ohjelman käytön niin ettei muu suojaus heikkene.

Tutustu Wibu.com siviulta löytyvään ohjeeseen:

http://www.wibu.com/faq-codemeter/s/detail/the-codemeter-service-terminates-unplanned-and-i-have-installed-the-virus-protection-software-f-secure-what-can-i-do.html


ArchiCAD 19 -version uusi suomalainen aloituspohja ladattavissa

perjantaina 29. tammikuuta 2016

Aloituspohja AC19-FIN-aloitus.tpl sisältää suomalaiset oletusasetukset samaan tapaan kuin aikaisemmissa ArchiCAD-versioissa on ollut. Aloituspohja kannattaa sijoittaa tietokoneessa ohjelmien kansioon Graphisoft/ArchiCAD 19/Oletukset/ArchiCAD. Tällöin ne näkyvät valikossa aloitettaessa uusi projekti komennolla Arkisto–Uusi.

Aloituspohjan piirtoyksikkö on millimetri. Mittayksiköille on tehty suomalainen asetus, jonka tunnus on FI. Tasot, tasoyhdistelmät ja vyöhykkeiden tilatyypit on nimetty pääosin Talo2000:n mukaisesti. Näkymien ja esitystapojen asetukset hyödyntävät em. tasoyhdistelmiä. Kerrosasetusten oletuskorkeudet ovat 3000 mm. Kaupunkiluettelo on suomalainen. Aloituspohjassa on valmiiksi asetettuna Kirjasto 19. Muita kirjastoja voi ottaa käyttöön normaaliin tapaan.

Latauslinkki on kohdassa ArchiCAD 19.

http://www.mad.fi/mad/aloituspohjat.html


ArchiCAD-ylläpitosopimusasiakas, olethan ottanut jo käyttöön CodeMeterin?

keskiviikkona 27. tammikuuta 2016

ArchiCAD 19-FIN toimii vain CodeMeter-suojauksella, joten postitimme jo viime kesänä uudet CodeMeter-suojausmoduulit (metallinen tikku) niille ArchiCAD-ylläpitoasiakkaille, joilla oli käytössään WibuKey-suojausmoduult (muovinen tikku).

Jos lisenssejä ei vielä ole siirretty uusiin moduuleihin, tulee siirto tehdä viipymättä! Aiempina vuosina Graphisoft on poistanut päivityssivuiltaan roikkumaan jääneitä päivityksiä turvallisuussyistä. Lisäksi suojausmoduuliversion vaihdon ollessa kesken emme voi esimerkiksi siirtää lisenssejä yrityksestä toiseen tai lisätä yritykseen uusia lisenssejä.

CodeMeter-suojauksella voi käyttää ArchiCAD-versioita alkaen versiosta 10, joten 19:ään päivitetyllä suojausmoduulilla voi edelleen jatkaa aiempien versioiden käyttöä.

Jos vanha WibuKey-suojausmoduulinne on kadonnut, ottakaa pikaisesti yhteys osoitteeseen myynti@mad.fi: helmikuun alussa lisenssin siirto CodeMeteriin ilman alkuperäistä donglea muuttuu maksulliseksi!

Lisätietoa suojausmoduulien ajureista, joita tarvitaan ArchiCAD-versioiden käyttämiseksi, saat osoitteesta http://www.graphisoft.com/downloads/protection_key.html.

Huom! Suojausmoduuliajuri sisältyy tarvittaviin asennuspaketteihin, eli se asentuu automaattisesti sekä uuden ArchiCAD 19 -version että License Manager Toolin (LMT) asennuksen yhteydessä. ArchiCAD 19 toimii vain CodeMeter-suojauksella. Lisäksi verkkolisenssinä käytettäessä montaa eri versiota yhtäaikaisesti se varaa vain yhden lisenssin per työasema.

WibuKey-lisenssin deaktivointi ja CodeMeter-lisenssin aktivointi

Uusi suojausmoduuli on tyhjä eikä siis vielä sisällä ohjelman käynnistämiseen tarvittavaa lisenssiä. Vanhan WibuKey-lisenssin deaktivointi ja uuden CodeMeter-lisenssin aktivointi ArchiCAD-suojausmoduuliin tapahtuu erillisellä Graphisoft License Manager Tool -ohjelmalla. Tämä ilmainen, koneelle ladattava ja asennettava ohjelma ratkaisee aiempaan tapaan liittyneitä käyttöoikeus-, Java- ja tietoturvaohjelmaongelmia. 

Ohjelman avulla voi päivittää suojausmoduulissa olevan lisenssin uuteen versioon, lisätä siihen tilaamiaan uusia lisenssejä, ladata uuden lisenssin tyhjään suojausmoduuliin tai tyhjentää vanha suojausmoduulin.

Deaktivointi ja aktivointi tapahtuvat seuraavasti:

  1. Lataa ja asenna koneellesi Graphisoft License Manager Tool -ohjelma, joka löytyy Graphisoftin sivuilta osoitteesta http://www.graphisoft.com/downloads/licensing/.
  2. Laita sekä vanha WibuKey-suojausmoduuli että uusi CodeMeter-suojausmoduuli koneesi USB-portteihin kiinni ja käynnistä päivitysohjelma.
  3. Ohjelma näyttää koneessa kiinni olevien suojausmoduulien tiedot. Klikkaa "Continue".
  4. Klikkaa "Start".
  5. WibuKey tyhjenee ja lisenssi siirtyy CodeMeteriin.

Kuvallinen ohjeistus löytyy osoitteesta http://helpcenter.graphisoft.com/guides/license-manager-tool/key-replacement/ "Replace Hardware Key (WIBU) with Another Hardware Key (CodeMeter)".

Verkkolisenssin käyttäjille

Verkkolisenssin haltijalla suojausmoduulissa on useampi lisenssi, jotka jaetaan käyttäjille yleensä erillisen palvelimen kautta.

Palvelimelle pitää asentaa CodeMeter-ajuri. Verkkolisenssin palvelu pitää muistaa käynnistää WebAdminin kautta, sillä oletusasetuksilla asennetussa CodeMeter-ajurissa ko. asetus ei ole päällä. 

  1. Avatkaa CodeMeter ”CodeMeter ControlCenter” -ohjelman kautta
  2. Valitkaa oikeasta alanurkasta ”WebAdmin”
  3. Valitkaa Configuration -> Server
  4. Valitkaa Run Network Server.

Lähiverkossa muita asetuksia CodeMeteriin ei tarvitse tehdä, mutta myös työkoneissa pitää olla CodeMeter-ajuri asennettuna.

CodeMeter-verkkolisenssin asennuksesta ja käytöstä esim. julkisessa verkossa löytyy enemmän tietoa arhicadwiki.com-sivutolta: http://www.archicadwiki.com/CodeMeter

Vanhan, tyhjän suojausmoduulin voi laittaa roskiin, kun olet testannut, että uusi CodeMeter-suojausmoduuli varmasti toimii.

Mikäli vanhan suojausmoduulin tyhjennys ei onnistu tai deaktivoinnin/aktivoinnin yhteydessä ilmenee ongelmia, voit ottaa yhteyttä suoraan tekniseen tukeemme p. 020 741 9713.

Suojausmoduulivaihdoksesta on tiedotettu asiakkaita suoraan.


OS X El Capitan ongelma ArchiCADin ulkoisten viitteiden kanssa

tiistaina 12. tammikuuta 2016

Ongelma 10.11 Mac OS X El Capitan ArchiCAD 19 ja vanhempien versioiden kanssa, viitteet ja ulkoiset piirustukset katoaa jos ne tulee tiedostopalvelimelta. Ongelman syntymiseen riittää että viiteitä käsitellään El Capitan koneelta. Ongelma on tarkoitus korjata seuraavissa päivityksissä.

Linkistä löytyy tarkempi kuvaus ongelmasta ja sen kiertämisestä (englanniksi). täältä!


Solibri–ArchiCAD-linkki päivitetty versioon 19

maanantaina 23. marraskuuta 2015

ArchiCAD-laajennuksella toteutetun linkin avulla saa siirrettyä ArchiCAD-mallin Solibriin sekä Solibrin havainnot ArchiCADiin ilman IFC-tallennusta. Ilmainen laajennuksen voi ladata Solibri Solution Centeristä.


ArchiCAD 17 -päivitys korjaa Mac OS X 10.10:n SMB-ongelmat

maanantaina 19. lokakuuta 2015

Graphisoft on julkistanut ArchiCAD 17:ään erikoiskorjauspäivityksen, joka paikkaa SMB-protokollaan liittyviä ongelmia Mac OS X 10.10 -käyttöjärjestelmässä. Ennen päivitystä tulee edellinen korjauspäivitys Hotfix 8 (build 8000) olla asennettuna.

Lue lisää englanniksi ja lataa päivitys


CodeMeter korvaa vanhan suojaustekniikan – uudet tikut toimitettu ArchiCAD-ylläpitoasiakkaille

tiistaina 22. syyskuuta 2015

Olemme lähettäneet vaihdon suorittamiseen tarkoitetut korvaavat CodeMeter-suojausmoduulit ArchiCAD-ylläpitoasiakkaille kesän aikana. Suosittelemme lisenssien siirtämistä uusiin moduuleihin mahdollisimman pian. Aiempina vuosina Graphisoft on poistanut päivityssivuiltaan roikkumaan jääneitä päivityksiä turvallisuussyistä. Suojausmoduuliversion vaihdon ollessa kesken emme voi esimerkiksi siirtää lisenssejä yrityksestä toiseen tai lisätä yritykseen uusia lisenssejä.

Vaikka suojausmoduuli on päivitetty uusimpaan versioon, on sillä (CodeMeter-suojauksella) mahdollista käyttää ArchiCAD-versioita alkaen versiosta 10.

Lisätietoa suojausmoduulien ajureista, joita tarvitaan ArchiCAD-versioiden käyttämiseksi, saat osoitteesta http://www.graphisoft.com/downloads/protection_key.html.

Huom! Suojausmoduuliajuri sisältyy tarvittaviin asennuspaketteihin, eli se asentuu automaattisesti sekä uuden ArchiCAD 19 -version että License Manager Toolin (LMT) asennuksen yhteydessä. ArchiCAD 19 toimii vain CodeMeter-suojauksella. Lisäksi verkkolisenssinä käytettäessä montaa eri versiota yhtäaikaisesti se varaa vain yhden lisenssin per työasema.


Muutos ArchiCAD 19:n asennuksessa: versio valitaan ohjelman käynnistyksen yhteydessä

perjantaina 26. kesäkuuta 2015

ArchiCADin 19-versiosta on yksi asennuspaketti, joka sisältää kaikki sen erilaiset lisenssiversiot (kaupallinen, kokeilu- eli trial-, demo- sekä opiskelija- ja oppilaitosversiot). Käyttötapa valitaan versiosta 19 alkaen asennuksen jälkeen, ohjelman ensimmäisellä käynnistyskerralla.


Vanhojen ArchiCAD-tiedostojen yhteensopivuudesta ja maksuttomista muunnosohjelmista

tiistaina 17. helmikuuta 2015

Graphisoftin sivuilla on ladattavissa englanninkieliset ArchiCAD-versiot 7 ja 9 vanhojen tiedostojen muuntamiseen. Esimerkiksi vanhan, ArchiCAD 5.0 -versiolla luodun projektin voi muuntaa yhteensopivaksi uusimman ArchiCADin kanssa avaamalla ja tallentamalla sen ArchiCAD 9:llä. Uusin ArchiCAD 18 avaa ArchiCAD-tiedostot versiosta 8.1 alkaen.

Koska Graphisoft ei voi taata näiden versioiden toimivuutta tulevissa käyttöjärjestelmissä, on suositeltavaa varmistaa vanhojen tiedostojen yhteensopivuus tai tehdä niiden muuntaminen ennen laite- ja ohjelmistopäivityksiä.

HUOMAA: ArchiCAD 7 ja 9 eivät toimi uusissa Maceissä, joiden järjestelmä on uudempi kuin 10.7. Vanhan koneen säilyttäminen muunnostarpeisiin on siksi suositeltavaa! Apple-käyttäjille on ArchiCAD 10:stä tehty versio, joka toimii Yosemitessa (OS X 10.10).

Lataa versiot ja lue lisää englanniksi:
http://www.graphisoft.com/downloads/fileconverter.html